Kriminalistik hizmetlere bütünsel açıdan yaklaşımın değerlendirilmesi
Cri̇mi̇nologi̇cal the services from holistic approach angle evaluation
- Tez No: 385765
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT CELAL BARLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Kamu Yönetimi, Forensic Medicine, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriminalistik, Yönetim, Kriminal Polis Laboratuvarı, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit, Bomba İmha ve İnceleme, Criminalistics, Administration, Criminal Police Laboratory, Crime Scene Investigation and Identification, Bomb Disposal and Investigation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, kriminalistik tekniklerinden hareketle, suçluların bilimsel yöntemler kullanılarak tespit edilmesi ve suç olaylarının aydınlatılması için, ülkemizde Kriminalistik Polis Hizmetleri görevini yürüten, Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren, Kriminal Polis Laboratuvarları, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ve Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüklerinin, kriminalistik amaçta mevcut çalışmalarının aynı kapsam ve hedef doğrultusunda ve aynı Daire Başkanlığına bağlı olmalarına rağmen, kendi içlerindeki ayrı yönetimsel yapılarının mevcut durumu ile öngörülen tüm kriminalistik birimlerin aynı çatı altında bütünleşik yapıda olmaları değerlendirilmiştir. Suçluların kendini sürekli olarak geliştirdikleri günümüzde suçla mücadele yöntemlerinin de sürekli yeniliklere açık olması gerekmektedir. Bugün birçok bilim dalında, tıp doktorları, biyologlar, odontologlar, entomologlar, toksikologlar, kimyacılar, bilgisayar programcıları, fizikçiler ve hatta meteoroloji uzmanları gibi çok farklı dallarda çalışan kişiler suçların çözümlenmesi için adalete hizmet vermektedirler. Bu çalışma, olay yerinin incelenmesi ile birlikte başlayan süreçte yapılan çalışmaların ve elde edilen bulguların gerekli analizlerinin yapılarak sonuç raporlarının hazırlanmış şekli ile bu hizmeti alan, adli veya idari makamlara son hali ile ulaştırılması ve bu hizmeti yerine getiren birimlerin aynı çatı altında birleşik olmaları ile kriminalistik hizmetlere bütünsel açıdan yaklaşımın değerlendirilmesini içerir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Criminological technical movement, offenders, the elucidation of detection using scientific methods and crime in our country, carrying out the task of Criminological Police Service, Criminal Police Laboratories operates under the Department, Criminal Police Laboratories, Crime Scene Investigation and Identification Division and Bomb Disposal and Investigation Branch, despite their criminological amaçd current work is connected to the same scope and goal apartment and being the same in the Presidency, to be integrated structure under the same roof all the criminological unit envisaged by the current situation of separate administrative structure within themselves are evaluated. Also present itself to continuously improve their crime-fighting methods of criminals should be open to innovation. Today in many disciplines, medical doctors, biologists, odontologists, entomologists, toxicologists, chemists, computer programmers, physicists and even as meteorologists to analyze the crime of people working in many different fields, who serve for justice. In this study, prepared with the shape of the scene examination of the work done in the process beginning with and report the results of the findings must be done to analyze these services field, court or be delivered with the latest version of the administrative authorities and service of fulfilling criminological by being united under the same roof of the unit's approach to holistic services includes the evaluation.