Müzik ders kitaplarındaki şarkı sözlerinin, öğretim programının hedeflediği kazanımları gerçekleştirebilme yeterliliğine ilişkin öğretmen görüşleri (Ankara ili, Çankaya ilçesi örneği)
The teachers'views on the proficiency of the course books for music in achieving the acquisition targeted by the curriculum
- Tez No: 388247
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Müzik Eğitimi, Müzik Ders Kitapları, Okul ġarkıları, Çocuk ġarkıları, ġarkı Sözleri, Education, Education of Music, Books of Music Lesson, School Songs, Child Songs, Lyrics of the songs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma; okul kitaplarında bulunan şarkı sözlerinin, öğretim programının hedeflediği kazanımları gerçekleştirebilmedeki yeterliliğinin, öğretmen görüşleri ışığında aydınlatılması amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma özelliği gösterdiği için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Ayrıca, var olan bir durumun özetlenmesi amaçlandığı için genel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, Ankara-Çankaya'da görev yapmakta olan 20 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında kullanılan MEB ders kitapları ile sınırlıdır. Araştırmanın çalışma grubu, uygun örnekleme yöntemi esas alınarak oluşturulmuştur. Öğretmenlerin bilgisi ve izni ile, görüşmeler, ses kayıt cihazıyla kaydedilmiştir. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen ses kayıtlarının kağıda aktarılmasıyla içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucundaki veriler, sonuç, tartışma ve öneriler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at researching the proficiency of school lyrics in achieving the acquisition targeted by the curriculum under the light of teachers' views. This research displays a characteristic of qualitative study because half-configurated meeting form has been used. Since the current situation is intended to be summarized, general scanning model has been utilized for the study. The study group of this research consists of 20 teachers working at Cankaya, a town of Ankara. The research is limited with the course books of Ministry of National Education published for 2013-2014 academic year. The study group has been formed based on a suitable sampling method. The meetings made with the teachers have been recorded with their permission. These records have been decoded, and the content analysis of them has been implemented. The findings obtained from the research will be presented at the conclusion and discussion chapter.