A supplementary framework regarding a statistical analysis using scorcards in supply chain management
Tedarik zinciri yönetiminde bir taslak modelin istatistik analiz ile ilişkilendirilip scorcard ile birlikte kullanılması
  1. Tez No: 391755
  2. Yazar: ALPER ALİ GÖKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT AKKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İstatistik, İşletme, Transportation, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Süreç, Tedarik Zinciri Konseyi, SCOR model, SCORkart, Competition, Process, SCC, SCOR model, SCORcard
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Küreselleşen dünyada ürün yaşam döngüsü, rekabet, müşteri talepleri, firmaların pazar paylarını artırma istekleri gün geçtikçe artmaktadır. Firmalar rekabetçi avantaj sağlamak için doğru stratejiler uygulamak zorundadırlar. İletişim teknolojilerinin de gelişimiyle birlikte, firmalar tedarik zinciri sistemleri kurmak, uygulamak ve bu sistemi geliştirmek zorunda kalmaktadırlar. Günümüzde firmalar arası rekabet yerini tedarik zincirleri arası rekabete bırakmıştır. Çünkü istenilen ürün doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru müşteriye, doğru maliyetle ulaştırılması gerekmektedir. Firmalar tedarik zinciri performanslarını bu kriterlere göre hedeflenmektedir. Bu hedefler, firmaları tedarik zinciri performanslarını ölçmede bir standarda ulaşılması gerekliliğini ortaya koymuştur. 1996 yılında Tedarik Zinciri Konseyi dünya genelinde endüstriler arası bir referans model olarak, tedarik zinciri süreçlerinin SCOR (Supply Chain Operations Reference) Model tedarik zincirini bütün olarak ele almıştır. Bu zincir boyunca toplam performansın belirlenerek iyileştirilmesi hedeflenmektedir. SCOR model, yöneticilere stratejik kararlar almada yardımcı olmaktadır. SCOR model; yönetim süreçlerinin standart tanımlarını, iş süreçleri arasındaki ilişkileri, süreç performansını ölçmek için gereken standart metrikleri, sınıfında en iyi performans uygulamaları ve tüm iş süreçlerinin işlevselliğini kapsayan bir referans modeldir. SCOR modelin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren bir tekstil firmasının birlikte çalıştığı 24 farklı taşıma odaklı lojistik firmalarının performansları ele alınmıştır. Firmalara ait performans bilgileri SCORkart üzerinde belirlenmiş ve hesaplanmıştır. Daha sonra bu kartlar üzerindeki sorulara verilen yanıtlar arasındaki ilişkiler analiz edilerek bir performans ölçüm modeli oluşturulmuştur. Taşıma odaklı lojistik firmalarının performanslarının ölçülebilmesi için kullanılabilecek söz konusu modelin sektördeki firmaların süreçlerinin iyileştirilmesine oldukça önemli katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In globalized world, product life cycle, competition among the firms, customer demands, willing to increase the market shares of the firms have always been increasing. Along with develop in information technologies, firms have to construct, manage and improve their supply chain system. Competition is established on supply chain system. Nowadays, competition among the firm changes as competition among their supply chain system. Because, the products have to be in right time, at the right place, at right quantity, at right customer, with the suitable cost. Firms are targeting goals with respect to these criteria. These goals have been required to reach standardization in measuring supply chain performances. Supply-Chain Council (SCC), in 1996, introduced SCOR model to identify measure and develop supply chain processes as a standard among industries. Along with these supply chain, total performance is aimed to be determined area. SCOR model enables managers to make right decision at strategic level. SCOR model is a reference model which includes standard definition of the management processes, relationships among business processes, and standard metrics in measuring process performances, performance application best-in-class, and the function of all businesses processes. And the relationships among the answers given to those questions have been analyzed in order to construct a performance measurement model. This model which can be used for measuring the performances of the firms focused on transportation is proposed to use companys' procedures.