Turkey as a medical tourism destination: A study of the effective marketing factors on preferences of the Arab medical tourists in Turkey
Medikal turizm destinasyonu olarak Türkiye: Türkiye'deki Arap medikal turistlerin tercihlerinde etkili olan pazarlama faktörleri üzerine bir çalışma
- Tez No: 399407
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL ASİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Sağlık Turizmi, Türkiye, Arap Tüketiciler, Pazarlama Karması, Tüketici Tercihi, Medical Tourism, Health Tourism, Turkey, Arab Consumers, Marketing Mix, Consumer Preference
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, tıbbi tedavi amacıyla uluslararası seyahat etme deneyimlerini hastaların bakış açısı ile araştırmak ve medikal turizm alanında medikal destinasyon seçerken etkili olan faktörlerin anlaşılmasını kavranmasını geliştirmektir. Ayrıca, çalışmaTürkiye'nin medikal turizm açısından çekici bir destinasyon olarak ilgisini çekebilecek insanlara önemli bilgiler sağlamaktır. Çalışma, medikal turizm kavramı ile ilgili farklı tanımları gözden geçirerek başlayıp sağlık turizmi ile medikal turizm arasındaki farkı göstermektedir. Daha sonra medikal turizmin tarihçesini ele almakta, önemli medikal turizm destinasyonlarını belirtmekte, medikal turizmde yaşanan artışın çeşitli sebeplerini sunmaktadır. Bu alanda başarılı bazı ülkeleri Türkiye dahil olmak üzere açıklamakta, genel tüketici davranış modelini açıklamaktadır. Çalışma öncegenel olarak tüketici davranışı üzerinde ve sonra medikaldestinasyon seçiminde medikal turistler üzerinde etkili olan faktörlere değinmektedir. Bu faktörlerin göreceli olarak Arap medikal turistler üzerinde etkili olduğunu değerlendirerek sonuçlanmaktadır. Bu araştırmada, tıbbi tedavi amacıyla Türkiye'ye gelen Arap medikal turistlerin seyahat motivasyonunu etkileyen ürün, fiyat, lokasyon ve reklam gibi pazarlama karması modeli içinde yer alan bu faktörlerin belirlenmesi üzerine odaklanılmıştır. Bu çalıma kapsamında araştırma yöntemi olarak kantitatif araştırma metodu kullanılmıştır; bir nevi anket yöntemi olan bu metodla Arap tüketicilerin tıbbi tedavi hizmeti için Türkiye'deki hastaneleri tercih etmesinde en fazla etkili olan güdüleyici Faktörler belirlenmiştir. Medikal turizmin ileri düzeyde kavranılması, sağlık arayışı ile ilgili tüketici davranışına ilişkin çağdaş yaklaşımla ilave bilgi sağlamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları uluslararası tıbbi tedavi alma isteğinde olanlara hastaların bakış açısından yararlanılarak önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the exploration of international travel experiences for the aim of medical treatment from the perspective of the patients and to develop insight and understanding of the effective factors in choosing a medical destination in the medical tourism field. Moreover, the study aims to provide critical feedback to whom may be interested in Turkey as an attractive destination for medical tourism. The study begins by reviewing different definitions of medical tourism and shows the differences between health tourism and medical tourism. Then it reviews the history of medical tourism, noting specific medical tourism destinations, presents various reasons for this increase in medical tourism. Later it continues to mention about some successful countries in this field including Turkey, referring general consumer behavior model. Then the study refers to the influencing factors on consumer behaviors in general then on medical tourists as they choose the medical destinations. Finally it ends with the evaluation of the relative effectiveness of these factors on Arab medical tourists. In this research, it is focused on determining the factors of the marketing mix model which includes product, price, place and promotion which affect the motivation of Arab medical travelers to come to Turkey for medical treatment purposes. The research uses in this study a quantitative research method, namely a survey questionnaire in order to assess the motivational factors that lead Arab customers to choose hospitals in Turkey for medical care services. Improved understanding of medical tourism provides additional information about a contemporary approach to health-seeking behavior. The results of this study provide increased understanding of those who seek health care internationally from the patient perspective.