In-class social problem solving abilities of classroom teachers: A self-determination theory based study
Sınıf öğretmenlerinin sınıf-içi sosyal sorun çözme becerileri: Benlik-belirleme kuramı temelli bir çalışma
  1. Tez No: 399818
  2. Yazar: JALE ULAŞ MARBOUTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf-içi sosyal sorun çözme, benlik-belirleme kuramı, öğretmen özerkliği, öğretmen öz-yeterliği, mesleki sosyal destek, In-class social problem solving, self-determination theory, teacher autonomy, teacher self-efficacy, vocational social support
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin algıladıkları özerklik, öz-yeterlik ve mesleki sosyal destek düzeylerinin onların sınıf-içi sorun çözme becerilerini ne kadar iyi yordadığını araştırmaktır. Bu araştırma kapsamında Benlik-Belirleme Kuramına (BBK) dayalı yapısal bir model oluşturulmuş ve test edilmiştir. Veriler Sınıf-İçi Sosyal Sorun Çözme Ölçeği (SİSSÇE), Öğretmen Özerklik Ölçeği-Türkçe (ÖÖÖT), Mesleki Sosyal Destek Ölçeği: Öğretmen (MSDÖÖ) ve Öğretmen Öz-yeterlik Algısı Ölçeği (ÖÖAÖ) kullanılarak Adana ilinin üç merkez ilçesinde bulunan devlet okullarında görev yapan 728 sınıf öğretmeninden toplanmıştır. Toplanan veriler Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları bütün bağımsız değişkenlerin (öğretmen özerkliği, öğretmen öz-yeterliği ve mesleki sosyal destek) öğretmenlerin sınıf-içi sosyal sorun çözme becerilerini anlamlı bir şekilde yordadığını göstermiştir. Bu bağımsız değişkenler arasında, öğretmen öz-yeterliği değişkeninin sınıf-içi sorun çözme becerisini diğerlerinden daha iyi yordadığı bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına bağlı olarak, öğretmenlerin algıladıkları özerklik, öz-yeterlik ve sosyal destek düzeyleri arttıkça sınıf içinde karşılaştıkları sorunları çözme konusundaki performanslarının da artacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun için de eğitim ile ilgili taraflara öğretmenlerin algıladıkları özerklik, öz-yeterlik ve mesleki sosyal destek düzeylerinin artırılması için gerekli adımların atılması yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study was to investigate how well perceived teacher autonomy, teacher self-efficacy, and vocational social support predict in-class social problem solving ability of classroom teachers. In order for this investigation, a structural model was constructed based on Self-Determination Theory (SDT) and tested throughout the study. Data were collected via In-Class Social Problem Solving Inventory Scale (ICSPSI), Teacher Autonomy Scale-Turkish Teachers (TAST), Vocational Social Support Scale: Teacher (VSSST), and Turkish Version of Teachers' Sense of Efficacy Scale (TTSES) from 728 classroom teachers working in state elementary schools located in three main districts of Adana, Turkey. Structural Equation Modeling (SEM) was employed to analyze the data. The results of the study revealed that all of the independent variables, teacher autonomy, teacher self-efficacy, and vocational social support, significantly predicted the in-class social problem solving abilities of classroom teachers. Among all of the independent variables, teacher self-efficacy was found to be the best predictor. Based on the results of the study, it was concluded that the higher the teachers' perceived autonomy, self-efficacy, and vocational social support received were, the better their performance in solving the problems that they encounter in their classrooms was. The conclusion implicate that educators should take the necessary actions to increase teachers' perceived autonomy, self-efficacy, and vocational social support received so that the teachers can solve the problems that they encounter in their classrooms more effectively.