Laboratory information system software
Laboratuvar bilgi sistemi yazılımı
  1. Tez No: 410530
  2. Yazar: MÜNEVVER ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ALP KUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Web uygulaması, Laboratuvar Bilgi Sistemi (LBS), Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS), Web application, Laboratory Information System (LIS), Hospital Information Management System (HIMS)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Laboratuvar hizmetleri, tedaviye sağladıkları katkı nedeniyle sağlığın önemli bir parçası sayılıyor. Laboratuvarların her geçen gün iş yükü ve sorumluluğu artmaktadır. Bu nedenle çok fazla miktarda laboratuvar bilgisinin toplanması, bu bilgilerin olabildiğince hızlı özet halinde hazırlanması ve hekimlere ulaşması zorlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı örneklerin alınma zamanlarının, test süreçlerinin ve sonuçlanan test sonuçlarının istemi yapan polikliniklere iletilmesi, hastalara verilen bütün test sonuçlarının belirli aralıklarla raporlarının alınması, istatistiklerin hazırlanması, laboratuvar süreçlerinin yönetimi ve kalite kontrol süreçleri için kayıtların tutulması işlevlerini web uygulaması olarak gerçekleştirmektir. Bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkez Laboratuvarı'nda yapılmıştır ve kullanılmaktadır. Tetkik istemlerine ait test, hasta ve süreç bilgileri Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde kullanılmakta olan hastane bilgi yönetim sisteminden web servisler aracılığıyla alınmaktadır. Tetkik istemlerinin sonuçları incelendikten sonra web servisler aracılığıyla hastane bilgi yönetim sistemine gönderilmektedir.
Özet (Çeviri)
Laboratory services, due to their contribution to treatment is considered an important part of health.Workload and responsibilities of laboratory is increasing each day.Therefore, a large amount of laboratory data collection and preparation as a summary of this information as quickly as possible and transportation to doctors are difficult. The aim of this study is to realize functions which are to transfer time of taking sample, testing processes and completed test results to units which request test, toget periodically reports which are given to patients, to prepare to statistics, to keep records for management of laboratory operations and quality control processes as online web application. This study has been designed and implemented in Central Laboratory at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine. Information of test, patient and process which belong to examination request are taken fromHospital Information Management System (HIMS) which is used at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine via web services. Results of examination request are sent to Hospital Information Management System via web services after they are analyzed.