Proje finansmanı
Project finance
- Tez No: 414666
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BAKKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Proje Finansmanı, Geleneksel Finansman, Kamu Özel Sektör Ortaklıkları, Yatırım Ve Kalkınma Bankaları, Proje Finansmanı Süreci, Projenin Finansmanı, Project Finance, Classic Finance, Public Private Partnership, Investment and Development Banks, Process of Project Finance, Project -Based Fin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Dünyada bir döngü durumu söz konusudur. Bu döngü neticesinde her durum ve ortam değişiklik göstermekle beraber yeni sistemler ortaya çıkmaya farklı ürünler ve pazarlar var olmaya başlamaktadır. Nitekim bu değişim kuşkusuz her alanda olduğu gibi finans alanında da olmaktadır. Finansal piyasalarda farklı ürünlerin ortaya çıkması ve farklı ürünlerle beraber farklı fonlama yöntemlerinin var olmaya başlaması da bir çeşit devinimdir. Bu bağlamda her ne kadar ilk örnekleri Eski Roma döneminde görülse de proje finansmanı günümüz dünyasının vazgeçilmez bir unsuru olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Modern anlamda proje finansmanı yöntemi ile oldukça maliyetli ve önemli olan projeler kolayca faaliyete geçirilmeye başlanmıştır. Böylece hem daha az maliyetli hem de daha az riskli bir sistem karşımıza çıkmıştır. Bu sistem ile beraber devletler özel sektörün kamu sektörüne girmesini benimsemiş adeta özel sektör ile kamu sektörü dayanışma içerisine girmiştir. Proje finansmanı, herhangi yüksek maliyetli bir projenin finansman yöntem çeşidinden biridir. Örneğin köprü, baraj, havaalanı, demiryolu ağı vb. gibi bir projenin finansman yöntemidir. Proje finansmanı çerçevesinde taraflar mevcut olmakla beraber proje bazlı farklılıklara sıkça rastlanabilmektedir. Proje finansmanı yönteminde Özel Amaçlı Proje şirketi kurularak bu şirket üzerinden çeşitli anlaşmalar yapılır ve riskler minimize edilerek proje tamamlanma sürecine gidilir. Ancak literatürde proje finansmanı ile sıkça karıştırılan projenin finansmanı kavramı ile proje bazlı finansman denilmek istenir. İkisinin arasındaki fark oldukça büyük olmasına rağmen çekirdek bazda baktığımız esnada özün benzerliğini tehayyül edebiliriz. Konvansiyonel bankacılık sisteminde de sıkça kullanılmaya başlanmış olan proje finansman yöntemi asıl çerçevesinde hususi olarak yatırım projeleri ve finansmanı için kurulmuş olan yatırım ve kalkınma bankalarının da çalışma alanındadır. Ancak devinim sürekli olduğu ve devam ettiği için konvansiyonel bankalar ile yatırım ve kalkınma bankaları arasındaki ilişkiler de değişim yaşamıştır. Öz itibariyle proje finansmanı, çok paydaşlı bir şekilde yüksek maliyetli bir projenin garanti yöntemleri ve anlaşmalarla beraber riski minimize olmuş bir şekilde kamunun üzerindeki yük alınarak yapılan fonlama yöntemidir.
Özet (Çeviri)
There is a loop condition in the world. The sequel of it is the variation of each situation and environment like emergence of new systems, different products and markets. In fact, this change also emerges in the financial field, as in every area. The emergence of different products in the financial markets and the beginning existence of different funding method with different products is a kind of loop condition. In this context, although first sample of project finance can be seen in the period of ancient Rome, project finance continues today become an indispensable element of the world. In the modern sense of project finance method, financing a costly and important project began to be put into action easily. With this method of finance, both less costly and as a less risky system has emerged. This method allowed private sector to be a part of public sector and states become more adopted to take part of private sector in public area and both sectors entered into an solidarity. Project finance is a financial solution that solves financing any costly project. As a method of financing a project like, bridges, dams, airports, railway network and so on. The parties may be common in a project finance structure although there can be differences within the framework of project finance. In project finance method, first step is establishing a Special Purpose Vehicle (project company) is common, than making several agreements with this company and the risks leads for minimization to other parties of project with these agreements lastly process continues to finish the project. However, in the literature project finance and project- based finance frequently confused. Project-Based Finance is a method that does not need a Project Company and it is a funding method of a single company project. Although it is quite a big difference between the two, we can see the similarity of the essence at the time we look at the core base. Project finance method began to be used frequently in the conventional banking system, while it is a topic of banks which named investment and development bank in the field of study. However, the relationship between conventional banks and investment and development banks experienced change with the loop condition of nature. In the core of project finance, with the multi-stakeholder minimizing a highly cost project risks and costs of project together with the agreements and a way of taking part in public sector.