Görme engelliler okullarında çalışan müzik öğretmenlerinin müzik dersi öğretim programının ve ders içi etkinliklerin uygulanışına ilişkin görüşleri (Adana ili örneği)
Music teachers' opinions who work in school for visually impaired people, about the curriculum for music lessons and the implementations of class activities (Adana sample)
- Tez No: 429434
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Özel Eğitim, Görme Engelliler ve Eğitim, Görme Engelliler ve Müzik Eğitimi, Öğretmen Görüşleri
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
GÖRME ENGELLİLER OKULLARINDA ÇALIŞAN MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN MÜZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ VE DERS İÇİ ETKİNLİKLERİN UYGULANIŞINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ADANA İLİ ÖRNEĞİ) (Yüksek Lisans Tezi) Nihal Ayşe Karaman GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak, 2016 ÖZ Bu araştırma, görme engelliler okullarında uygulanan müzik dersi öğretim programının ve ders içi etkinliklerin uygulanışına ilişkin öğretmen görüşlerinin alınması amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşme formları hazırlanmıştır. Öğretmen görüşleriyle durum saptaması yapıldığı için genel tarama modeli ve olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırma Adana ilinde bulunan görme engelliler okullarını kapsamaktadır. Adana ilinde bulunan bir görme engelliler okulunda görev yapan iki müzik öğretmeni ile görüşülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, görme engelliler okulları için uygun bir müzik dersi öğretim programı olmadığı, müzik dersinin uygulanışı yönünden kılavuz kitabın diğer okullarla aynı olduğu ve görsel öğelerin çoğunlukta olduğu, ders içi uygulamaların görme engeli durumundan dolayı ders saatinin yetersizliği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın son kısmında, araştırmanın bulgularından elde edilen verilere göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
MUSIC TEACHERS' OPINIONS WHO WORK IN SCHOOL FOR VISUALLY IMPAIRED PEOPLE, ABOUT THE CURRICULUM FOR MUSIC LESSONS AND THE IMPLEMENTATIONS OF CLASS ACTIVITIES (ADANA SAMPLE) (MASTER THESIS) Nihal Ayşe Karaman GAZI UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF EDUCATIONAL SCIENCES Jan, 2016 ABSTRACT This research was conducted to get teachers' opinions about how the curriculum for music lessons and the class activities are implemented in schools for visually impaired people. In this research, half-structed interview forms are prepared by qualitive research method. General screening model and science fact pattern are used as the status determinations re conducted by teachers' opinions. The research covers the schools for visually impaired that in Adana province. An interview was made with two music teachers in one of those schools in Adana. According to the results obtained by this research, it is revealed that there are no proper curriculums for music lessons, the guidebook for the music lessons is as same as the other ones that are used in other schools and the visual elements are majority in the book and becouse of the status of visually impaired people course hours are not enough.By the end of the research, recommendations are made according to the datas collected by this research. KeyWord : Education, Private Education, Sight-Disabled People And Education, Sight-Disabled Students With Music Education, Teacher's Views, Page Number : 54 Supervisor : Prof. Nezihe ŞENTÜRK