Pozitif psikolojik sermaye ile örgütsel bağlılık ilişkisi: Mersin ili perakende sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between positive psychological capital and organizational commitment: A study on the retail sector employees in Mersin
- Tez No: 437375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İyimserlik, Dayanıklılık, Umut, Öz-yeterlilik, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devamlılık Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Positive Psychological Capital, Optimism, Resiliency, Hope, Self-Efficacy, Organizational Commitment, Affective Commitment, Continuance Commitment, Normative Commitment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İşletmeler açısından büyük bir öneme sahip olan pozitif psikolojik sermaye ve bileşenleri ile örgütsel bağlılık ve boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan çalışmada; öncelikle literatür taraması ile kavramlar açıklanmıştır. Araştırmada Luthans ve arkadaşları (2007) tarafından geliştirilen“Psikolojik Sermaye Ölçeği”ile Allen ve Meyer (1990) tarafından geliştirilen“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Ardından Mersin ilinde perakende sektöründe çalışan 175 kişinin oluşturduğu örneklem ile yapılan anket araştırmasının sonuçları çeşitli programlar kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre pozitif psikolojik sermaye ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Alt boyutlara bakıldığında; pozitif psikolojik sermaye bileşenleri olan iyimserlik, dayanıklılık, umut ve öz-yeterlilik ile örgütsel bağlılığın boyutları olan duygusal ve devamlılık bağlılığı arasında ve dayanıklılık ile normatif bağlılık arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmesine karşın; iyimserlik, umut ve öz-yeterlilik ile normatif bağlılık arasında anlamlı ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi ve çalışma süresi gibi demografik değişkenlerin boyutların almış olduğu ortalama değer üzerinde etkisi olup olmadığı analiz edilmiştir. Bu konuda demografik değişkenlere göre bazı alt boyutlarda farklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the positive psychological capital, its components and the organizational commitment, its dimensions which have a great importance for businesses. Primarily the concept was explained by the literature.“Psychological Capital Scale”developed by Luthans and friends (2007) and“Organizational Commitment Scale”developed by Allen and Meyer (1990) were used in the research. Then the results of the survey conducted with the sample of 175 retail sector employees in Mersin were analyzed using a variety of programs. According to the analysis results, significant relationships were found between the positive psychological capital and the organizational commitment. According to the subscales; significant relationships were identified between the components of positive psychological capital which are optimisim, resilience, hope, self-efficacy and the dimensions of organizational commitment which are affective and continuance commitment. Also, a significant relationship was identified between the resilience and normative commitment, too. Yet, no significant relationship were found between optimisim, hope, self-efficacy and normative commitment. Moreover, the roles and effects of the demographic factors such as age, gender, marital status, educational level and operation time on the average values of the dimensions were analyzed. According to demographic factors, some differences were observed in some dimensions.