Örgütsel adalet algısının örgütsel sessizlik ve örgütsel muhalefet davranışı üzerine etkisi
The influence of the organisational justice perception on the organisational silence and organisational dissent behaviour
  1. Tez No: 438326
  2. Yazar: ONUR KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Muhalefet, Kafkas Üniversitesi, Akademisyen, Organisational Justice, Organisational Silence, Organisational Dissent, Kafkas University, Academician
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Çalışmamızın amacı, örgütsel adalet algısının, çalışanların örgütsel sessizlik ve örgütsel muhalefet davranışlarına etkisinin olup olmadığını tespit etmektir. Ayrıca adalet algısı, sessizlik ve muhalefet davranışının, cinsiyet, yaş, ünvan ve çalışma süresi gibi demografik değişkenler bakımından farklılık gösterip göstermediği de çalışmamız kapsamında ele alınmıştır. Tez genel olarak dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde örgütsel adalet kavramı üzerine literatür bilgisi verilmiş, Bu kapsamda, adalet kavramının alt boyutları, aşamaları, farklı kavramlarla ilişkileri, sonuçları vs. bilgilere değinilmiştir. Çalışmanın İkinci bölümde örgütsel sessizlik kavramı üzerinde durulmaktadır. Bununla birlikte çalışmanın bu bölümünde, seslilik ve sessizliğe sebep olan etkenler, örgütsel sessizlik ile ilgili teorik temeller, örgütsel sessizliğin türleri, alt boyutları ve sonuçlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde örgütsel muhalefet kavramı üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde örgütsel muhalefet kavramı, muhalefet süreci, muhalefete sebep olan faktörler, Örgütsel muhalefet ile ilgili yapılmış başlıca çalışmalar ve muhalefet davranışının sonuçları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Çalışmamızın dördüncü ve son bölümünde ise uygulamaya yer verilmiştir. Çalışma da kullanılacak veriler, Kars Kafkas Üniversitesindeki 327 akademisyene anket uygulanmak suretiyle elde edilmiştir. Anket yolu ile toplanan veriler SPSS paket program ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, örgütsel adalet algısı ile örgütsel sessizlik ve muhalefet davranışı arasında (anlamlı) bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak araştırmada önerilen hipotezler, H3 hipotezi dışında, birbiriyle ilişkilidir ve kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of the current study was to determine whether the organisational justice perception has any influence on the organisational silence and organisational dissent behaviours of employees. The scope of the study also includes the question whether the justice perception and silence and dissent behaviours differ in terms of such demographic variables as gender, age, title and work time. The thesis consists of four parts. In the first part, some literature data on the concept of organisational justice are provided and, within this scope, subdimensions and stages of the concept of justice, its relationships with different concepts, its results, etc. are discussed. The second part of the study addresses the concept of organisational silence. Factors which cause verbal expression in silence, theoretical basics regarding organisational silence, and the types, subdimensions and results of organisational silence are also discussed. The third part focuses on the concept of organisational dissent. The concept of organisational dissent, the process of dissent, factors leading to dissent, main studies on organisational dissent, and results of the dissent behaviour are addressed. The fourth and last part of the study involves an implementation. The data used in the study were obtained from a questionnaire that was administered to 327 academicians in Kafkas University, Kars. The questionnaire data were analysed by the SPSS software package. According to the study results, there is a significant relationship between the organisational justice perception and the organisational silence and dissent behaviour. Consequently, the hypotheses suggested in the study, except for the hypothesis numbered H3, are interrelated and accepted.