İnsan kaynakları yönetiminde örgütsel bağlılığın önemi ve otomotiv sektöründe bir araştırma
Human resource managment in organizational commitment
- Tez No: 449748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LAÇİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, Human Resource Management, Organizational Commitment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Örgütlerin en değerli varlıkları çalışanlarıdır. İşgörenin kendini eğitmesi, değişime açık olması bunu isteyerek yapması insan kaynakları yönetimi açısından önem taşımaktadır. Örgütsel bağlılık işgörenlerin isteyerek kendilerini örgüte adamaları, verimli çalışmaları, örgüt amaçları ile kendi hedeflerini bütünleştirmiş olmaları anlamına gelmektedir. İnsan kaynakları yönetimi, işletme politikalarıyla çalışanların hedeflerini entegre etmede önemli sorumluluk taşımaktadır ve örgütsel bağlılığı oluşturmak için ilkelerine son derece bağlı olmalı ve adaletli, açık olmalı, kariyer, eğitim ve ücret sisteminde eşitlik tanımalıdır.Bu tezde otomotiv sektöründe hizmet veren bir işletmede insan kaynakları yönetimi uygulamalarının, işgörenlerin örgüte bağlılık düzeyleriyle ilişkisi incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde insan kaynakları yönetimi kavramı, uygulamaları açıklanmaya çalışılmış, ikinci bölümde örgütsel bağlılık kavramı ele alınmış ve insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile ilişkisi incelenmiştir. Son bölümde bu ilişkinin durumu araştırma ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations' most valuable asset is its employees. Employee self-educate, to be open to change in terms of human resources management it is important to do willingly. Organization requesting employees dedicate themselves to organizational commitment, work efficiently, they combine them to their own goals with the objectives of the organization means. Human resource management, management responsibility is important in integrating the objectives of policies and organizational commitment of employees to create and to be highly dependent on the principles of equity, should be open, career, education and wage system should recognize equality.In this thesis, human resource management practices in a business that serves the automotive industry, employees' organizational commitment levels were investigated. The concept of human resource management in the first part of this thesis, applications have been explained, the second section, the concept of organizational commitment are discussed and examined the relationship between human resource management practices. This relationship was analyzed by the research in the last section.