Üniversiteler için Arapça yaratıcı yazma: Öğretim programı ve atölye tasarımları
Creative writing in Arabic for universities: Curriculum and workshops designs
  1. Tez No: 450187
  2. Yazar: AYŞE HÜMEYRA RIZVANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HAKKI SUÇİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Üniversiteler, Yaratıcı Yazma, Öğretim Programı, Atölye Tasarımı, Arabic, Universities, Creative Writing, Curriculum, Workshop Designing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Genelde yabancı dil öğretiminde olduğu gibi özelde Arapça öğretiminde de son halka olarak kabul edilen yazma becerisinin öğretiminde izlenen yollar, gelişmeye ve değişmeye muhtaçtır. Bu nedenle özellikle Arapçayı meslek yaşamlarında kullanmak üzere eğitim alan üniversite öğrencilerinin, mezun olmadan önce bu dille özgün metinler oluşturabilecekleri bir öğretim programına ihtiyaçları bulunmaktadır. Hâlihazırda üniversitelerde yapılan Arapça öğretimi mercek altına alındığında bu ihtiyaç, açıkça görülmektedir. Bu çalışmada, bahsedilen ihtiyaçların belirlenmesi adına, aktif olarak Arapça öğretimi yapan üniversitelerin Arapça yazma ile ilgili öğretim programları incelenmiş, yazma derslerini veren öğretim elemanlarıyla görüşülmüştür. Elde edilen veriler doğrultusunda ise bahsedilen ihtiyacın giderilmesi adına“Üniversiteler İçin Arapça Yaratıcı Yazma”öğretim programı ve bir akademik yarıyılı kapsayan uygulama atölyeleri tasarlanmıştır. Çalışma; girişi, çalışılan alanla ilgili kuramsal artalanı, izlenen yöntemi, elde edilen bulguları ve bunların yorumlarını, tasarlanan öğretim programını ve atölyeleri, son olarak da tüm çalışmadan elde edilen sonucu ve savı kapsayan altı ana bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
As in the general foreign language education, the methods used for the writing skills that are acknowledged as the last loop of the ring and that are specific to Arabic language teaching need to be improved and changed. Therefore, the undergraduate students that receive training on the Arabic language in order to have a guide throughout their careers need to have an educational program through which they can create original texts in that language before they graduate. When the Arabic language education that is already carried out in the universities are examined closer, this need becomes clearer. In this research, the curriculum of the universities giving trainings about writing in the Arabic language have been studied and the instructors of writing skills have been interviewed so as to identify those needs. In line with the data obtained and in order to satisfy these needs, curricula titled“Creative Writing in Arabic for Universities”and workshops lasting for one academic semester have been designed. The research is comprised of six main parts which are: the introduction, theoretical background of the study, the method followed, findings and remarks on them, the curriculum and workshops designed and ultimately the results obtained and the part covering the thesis.