Bel ve alt ekstremite ağrısı olan geriatrik olgular ile ağrısı olmayan olguların denge ve yürümelerinin karşılaştırılması
The comparison of the geriatric cases with low back and lower extremity pain and the cases without pain in terms of balance and gait
- Tez No: 468727
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, Bel ve Alt Ekstremite ağrısı, Denge, Yürüme
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı; geriatrik populasyonda bel ve alt ekstremite ağrısının denge ve yürüme üzerine etkilerini araştırmaktır. Ocak-Mayıs 2017 tarihleri arasında yürütülen çalışmaya, Darülacaze Müessesesi' nde yaşayan, yaşları 65-84 arasında değişen 30 bel ve alt ekstremite ağrısı olan (Grup I) ve 30 bel ve alt ekstremite ağrısı olmayan (Grup II) yaşlı birey katıldı. Çalışmaya dahil edilen bireyler, mental durum (Mini Mental Durum Skalası), denge (Tek ayak üzerinde durma testi), yürüme (10 metre yürüme testi ve adım sayısı), günlük yaşam aktiviteleri ( Barthel İndeksi) yönünden değerlendirildi. Ayrıca bireylerin, sosyo-demografik özellikleri, yardımcı yürüme cihazı kullanımı, son bir yılda düşme yaşayıp yaşamadığı, tanısı konmuş hastalıkları, kullandığı ilaçlar, görme problemi varlığı sorgulandı. Gruplar arasında yaş ortalaması ve cinsiyet dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0,05). Ancak gruplar arası yardımcı cihaz kullanımına bakıldığında ağrısı olan grupta, ağrısı olmayan gruba göre yardımcı cihaz kullanan birey sayısı daha fazladır(p=0,002). Gruplar arası son bir yılda düşme oranına bakıldığında ağrısı olan grup, ağrısı olmayan gruba göre daha fazla düşme oranına sahip bireylerden oluşmaktadır (p=0,035). Tek ayak üzerinde durma testi ile değerlendirilen dengenin bel ve alt ekstremite ağrısı olan grupta daha kötü olduğu saptandı (p=0,000). On metre yürüme testi (p=0,000) sonuçları ve 10 metre mesafedeki adım sayısı (p=0,012) ile değerlendirilen yürümenin ağrısı olan grupta daha kötü olduğu saptandı. Gruplar GYA skorları açısından karşılaştırıldığında ağrısı olmayan grubun lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p=0,000). Sonuç olarak; yaşlı bireylerde bel ve alt ekstremite ağrısı denge, yürüme ve günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of the low back and lower-extremity pain on balance and gait in geriatric population. The study was conducted between January through May of 2017. Participants were residents of Darulacaze Foundation Nursing Home. Study Group I was consisted of 30 older adults (between ages 65- 84) with low back and lower-extremity pain and Study Group II was consisted of 30 older adults with no low back and lower-extremety pain. The mental status of participants was assessed with Mini-Mental Status Examination, balance was assessed with Single Leg Stance Test, gait was assessed with walking 10 meters and the number of steps taken, Activities of Daily Living was assessed with Barthel's Index. In addition, participants were questioned about their socio-demographic characteristics. Health status of participants evaluated by asking, used of assistive walking devices, fall history of the last year, medications used, medical history, and vision problems. Based on mean age and gender, the results of the study did not indicate any statistically meaningful differences (p>0,05). However, useage of assisted device was frequent preferred by Group I (low back and lower-extremity pain group) (p=0,002). As well as the reported fall incidents were higher in low back and lower-extremity pain group than the other group (p=0,035).