Oyun teorisi ve toplu pazarlık stratejileri
Game theory and collective bargaining strategies
  1. Tez No: 473531
  2. Yazar: MEHMET ELİBOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Teorisi, Karar, Karar Birimleri, Toplu Pazarlık, Strateji, Game Theories, Decision, Decision Units, Collective Bargaining, Strategies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hızla gelişen ve genişleyen küresel ilişkiler; bu gelişmeyle bağlantılı olarak çeşitli teorilerin de doğup büyümesini olanaklı kılmıştır. Bu teorilerden biri de 40'lı yıllarda doğup 60'lı yıllarda yıldızı parlayan oyun teorileridir. Bu teoriler üzerinde alanında otoriter akademisyenlerin pek çok araştırmaları bulunmaktadır. Oyun teorileri karşılıklı rekabetik karar ilişkilerini cebirsel boyutta inceleyen uygulamalı matematiğin bir dalıdır. Bu tez çalışması daha çok oyun teorilerinin mantıksal tanımlama, karşılıklı rekabet ilişkileri ve özellikle toplu pazarlık stratejilerine nasıl uygulandığı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Gelecekte de devam edecek rekabet ilişkileri ve pazarlık süreçlerinde, kazananın, kaybedenin veya karşılıklı dengenin belirleyici aktörleri, doğru kararı ve en iyi stratejiyi geliştirecek karar birimleri olacaktır. Bu karar birimleri gelecekte de var olabilmek için çeşitli stratejiler kullanıp doğru karar vermek zorundadırlar. Bireylerden organizasyonlara, yerel kurumlardan evrensel kurumlara kadar her noktada karar verme süreçleri, stratejik düşünme kalıplarını gittikçe benimsemiş durumdadırlar. Karar birimleri daha sağlıklı kararlara ulaşabilmek için rakiplerinin davranışlarını daha yakından izlemekte, daha çok bilgi toplamaktadırlar. Bu sürecin bilimsel düzeyde anlaşılması, oyun teorilerinin ilgi alanı içindedir.
Özet (Çeviri)
Global interactions which have been improving and developing have caused many differenttheories to exist and get bigger accordingly .One of the theories is Game Theories which was born in 40s and reached its peak in 60s. Famous academicians have made many research on these theories. Game Theories is a branch of Maths, which analyzes decision relationships in terms of algebracial manner. This theises study focuses on describing the Games Theories in a logical way, how to apply mutual competitional relationships into collective bargaining strategies. During the bargaining processes and competitional relationships which will also be going on in the future, winners, losers, the ones who balance between will be the people in charge of improving the best strategies and applying the right decisions. The people who are in charge of those decisions have to decide on right things by using many different strategies in order to exist and remain for the future. Decision making processes into strategical thinking style is perfectly balanced and well-organized among the individuals, organizations, local institutions, global institutions.The people who are in charge of decision making are watching their rivals closely and getting too much information in order to reach the healthiest and functional decisions. In order to make this process to be understood in terms of science, Game Theories cover decisions making process.