Girişimciliğin bölgesel kalkınmaya etkisi: Şanlıurfa örneği
Effectiveness of entrepreneurship regional development: Case of Şanlıurfa
- Tez No: 477265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Girişimcilik, Bölgesel Kalkınma, Şanlıurfa, Entrepreneurship, Regional Development
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın konusu, Şanlıurfa ilindeki girişimcilerin, girişimcilik potansiyeli ve risk alma eğilimlerini ortaya çıkarmaktır. Amaç, girişimciliğin Şanlıurfa ilinin kalkınmasına etkisini araştırmaktır. Araştırmada anket yöntemi kullanılarak Şanlıurfa ilindeki girişimcilerden veriler toplanmış ve SPSS 20 ve Excel 2010 versiyonu kullanılarak verilerin analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmada girişimcilerin, demografik değişkenlere göre yöneticilerin girişimcilik potansiyellerinin, risk alma eğilimlerinin ve başarma ihtiyaçlarının farklılık göstermediğini, yani birbirleri ile oldukça benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Risk alma eğilimi ile girişimcilik potansiyeli arasında yapılan Sperman'srho sonuçlarına iki değişken arasından orta kuvvette ve anlamlı bir ilişki var olduğu ve Başarma ihtiyacı ile risk alma eğilimi ve girişimcilik potansiyeli arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik yapılan Spearman'srho- Korelasyon Analizi sonuçlarına göre orta kuvvette pozitif yönlü bir ilişkinin var olduğu saptanmıştır. Yani bir girişimci başarma arzusu içerisinde ise aynı zamanda risk alır ve girişimcilik faaliyetlerinde bulunur. Risk başarma arzusuyla doğru bir orana sahiptir. Ya da bir girişimci girişimcilik faaliyetlerine başladığı zamanda başarılı olabilmek adına gerekli tüm riskleri alır.
Özet (Çeviri)
The theme of this study is to reveal the entrepreneurial potential and risk taking tendencies of the entrepreneurs in Şanlıurfa province. The aim is to investigate the effect of your entrepreneurship on the development of the province of Sanliurfa. Data were collected from entrepreneurs in Şanlıurfa province by using survey method and data analysis was performed using SPSS 20 and Excel 2010 version. In this study, we can say that entrepreneurs' entrepreneurial potentials, risk taking tendencies and achievement needs do not differ according to demographic variables, that is, they are very similar to each other. According to the results of Spearman's-Rho-Correlation Analysis, which is made to determine the relationship between the tendency of risk taking and the potential of entrepreneurship, it is found that there is a significant relationship between Sperman'srho results between the risk taking tendency and the entrepreneurial potential and the middle quartile positive correlation A relationship exists. In other words, an entrepreneur takes risks and entrepreneurial activities at the same time in the desire to achieve. Risk has the right place in the desire to achieve. Or when an entrepreneur starts his entrepreneurial activities, he takes all the necessary risks to be successful.