Migren ile serum vitamin D arasındaki ilişki
Relati̇onshi̇p between mi̇grai̇ne and serum vi̇tami̇n D
  1. Tez No: 480959
  2. Yazar: SİBEL ÇIPLAK
  3. Danışmanlar: PROF. YÜKSEL KABLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, D vitamini, Baş ağrısı, Migraine, Vitamin D, headache
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Migren genç erişkin döneminde kadınlarda sık görülen, genellikle unilateral bazen de bilateral lokalizasyonda bulunan, zonklayıcı karakterde, 4-72 saat süren, bulantı ve kusma, fotofobi veya fonofobinin eşlik ettiği, günlük fiziksel aktivite ile artan primer bir baş ağrısıdır. D vitamini eksikliği toplumda son derece sık görülmektedir. D vitamini; immün cevabı, endotel fonksiyonu ve hücre proliferasyonu düzenlenmesi yanında antienflamatuar ve antioksidan fonksiyonları bulunabilen bir hormondur. Literatürde migren ile D vitamini ilişkisini inceleyen sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmalardan bazıları D vitamini ile migren arasında ilişki olmadığını gösterirken bazılarında migren hasta grubunda D vitamini düzeyinin düşük olup bu durumun baş ağrısına yol açabileceğini ileri sürmektedir. Amaç: Bu çalışmamızda amacımız, ülkemizde sık görülen yaşam kalitesini ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen migrenin etyopatogenezine ışık tutmak ve gelecekte tedavisine katkı sağlayabilmektir. Materyal ve metod: Bu çalışma İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroloji kliniğinde ICHD-III tanı kriterlerine göre migren tanısı almış, 50 hasta ve 50 kontrol grubunda, Mart 2017-Nisan 2017 ayları arasında prospektif olarak yapılmıştır. Hasta ve kontrol grubunda serum vitamin D, PTH, kalsiyum, fosfor, albümin düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında vitamin D, PTH, kalsiyum, fosfor, albümin düzeylerini karşılaştıran çalışmamızda, kalsiyum ve albümin düzeyi hasta gubunda kontrol grubuna göre daha düşük saptandı. Fosfor ve parathormon düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. D vitamini düzeyleri ise migren grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda 25(OH)D vitamini eksikliğinin migren etyolojisinde rolü ile ilgili herhangi bir ilişki ortaya konulmamıştır. Migren hastalarında D vitamini düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca migren hastalarında kalsiyum ve albümin düzeyi kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur. Bu bulgular bize vitamin D eksikliğinin patogenezle ilişkisi olabileceğini ileri süren çalışmaların tersine yüksek vitamin D düzeylerinin migren patogenezinde rolü olabileceğini ayrıca kalsiyum ve albümin düşüklüğünün migren ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Migraine is a primary headache accompanied by nausea, vomiting, photophobia and photophobia lasting for 4-72 hours in a shooting character localized generally in unilateral and sometimes in bilateral localizations and is frequently observed in young adult women increasing with daily physical activity. It is extremely frequent in societies with Vitamin D deficiency. Vitamin D is a hormone that regulates immune response, endothelial function and cell proliferation as well as carrying anti-inflammatory and antioxidant functions. There are limited studies in the literature investigating the relation between migraine and Vitamin D. Some of these studies show that there are no relations between Vitamin D and migraine, while some others show that Vitamin D levels are lower in migraine patients. Such studies claim that this situation causes headaches. Purpose: The purpose of this study is to enlighten the etiopathogenesis of migraine, which is observed frequently in our country affecting life quality and working life. It is also expected to contribute to its treatment in the future. Material and Method: This study was conducted on 50 patients who were diagnosed with migraine according to ICHD-III Diagnosis Criteria in Inonu University, Turgut Ozal Medicine Center, Neurology Clinic; and on a Control Group consisting of 50 healthy individuals between March 2017-April 2017 in a prospective manner. The serum Vitamin D, PTH, calcium, phosphor, albumin levels of the Patient and Control Group were examined in the scope of the study. Findings: In our study, which compared the vitamin D, PTH, calcium, phosphor, and albumin levels of the Patient and Control Groups, it was determined that calcium and albumin levels were detected to be lower in the patient group when compared with the control group. There was no statistically significant difference between the groups in terms of phosphor and parathormone levels. Vitamin D levels were detected to be higher in Migraine Group than the Control Group at a statistically significant level. Result: No relations about the role of 25(OH)D vitamin deficiency in the etiology of migraine were detected in our study. Vitamin D levels were detected to be higher in Migraine Patients. In addition, the calcium and albumin levels were determined as being lower in the migraine patients when compared with the control group. These findings make us consider that, unlike the studies claiming that Vitamin D deficiency might be related with the pathogenesis, high Vitamin D levels might have a role in the pathogenesis of migraine; and moreover, low calcium and albumin levels might be related with migraine.