Farklı ambalajlarda mayalanan yoğurtların özellikleri
Properties of yoghurt fermented in different packages
- Tez No: 493792
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TURGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yoğurt, ambalaj, Depolama süresi, Yoghurt, packaging, storage time
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada cam, külek, toprak, plastik, bakır ambalajlarda inek sütünden yapılmış yoğurtlar mayalanmış ve 5'er gün arayla 20 günlük depolama süresi boyunca bazı kimyasal ve duyusal özellikler açısından ambalaj ve depolama süresine bağlı değişimler izlenmiştir. Yoğurtlar, kuru madde, kül, yağ, protein, viskozite, pH, titrasyon asitliği, serum ayrılması, tuz, su tutma kapasitesi ve duyusal kabul edilebilirliği bakımından karşılaştırılmıştır. Yoğurtların kimyasal analizlerine bakıldığında farklı ambalajların, yoğurdun kuru madde, tuz, pH, titrasyon asitliği, serum ayrılması, su tutma kapasitesi üzerine etkisi istatiksel açıdan önemli (p0.05) olarak bulunmuştur. Depolama süresinin, yoğurdun kül, protein, yağ, titrasyon asitliği, serum ayrılması, su tutma kapasitesi üzerine etkisi istatiksel olarak önemli (p0.05) olduğu tespit edilmiştir. Yoğurtların duyusal değerlendirme sonuçlarına göre; en çok beğenilen cam ve toprak kaptaki yoğurtlar olmuştur. Sonuç olarak, ambalaj ve depolama süresinin yoğurdun kimyasal, duyusal özelliklerine etki edebileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, chemical and sensory changes of yoghurts fermented from cow milk in glass, wood (külek), soil pot, plastic, copper packages were investigated during 5 day intervals for 20 days depending on packaging and storage time. Dry matter, ash, fat and protein content, viscosity, pH, titration acidity, serum separation, salt, water retention capacity and sensory properties were studied. The effect of different packages on dry matter, salt, pH, titratable acidity, serum separation, water retention capacity of the yoghurt was statistically the most significant (p 0.05). The effect of storage time on ash, protein, fat, acidity of titration, serum separation, water retention capacity was statistically significant (p 0.05). According to the results of sensory tests of yoghurts get glass and soil pot packages were the most preferable. As a result, it has been concluded that the packaging and storage time can affect the chemical, sensory properties of the yoghurt.