Y kuşağının iş yeri seçimini etkileyen faktörler: İşveren markası ve sosyo demografik özellikler
Faktors affecti̇ng the workplace selection of Y generaion: Employer brand and sociodemographic characteristics
  1. Tez No: 498892
  2. Yazar: NERGİS ECENUR KAHVECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENİN VARNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, İşveren Markası, Y Kuşağı, Brand, Employer Brand, Y Generation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı Y kuşağının iş yeri seçimini etkileyen faktörleri belirlemektir. Bu kapsamda bu çalışmada üniversite eğitimine devam eden ve henüz çalışma yaşamına başlamamış Y kuşağındaki bireylerin iş yaşamından beklentilerinin ortaya konması, iş seçiminde nelere dikkat ettiklerini göstermesi, iş seçiminde işveren markasının etkilerini ortaya konması hedeflenmiştir. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyeti, yaşı, ebeveynlerin eğitim düzeylerinin işveren markası üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerden oluşmaktadır. Aynı zamanda bireylerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da 32 soruluk İşveren Markası Anket formu kullanılmıştır. Ankette yer alan sorular 5'li Likert tekniğine göre ve çoktan seçmeli olarak hazırlanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T, Anova, Pearson Koreslasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; kadınların işveren markasından beklentilerinin erkeklerin işveren markasından beklentilerinden daha yüksek olduğu, ailesinin geliri 4000 TL ve altı olan bireylerin işveren markasından beklentilerinin ailesinin geliri 4001 TL ve üzeri olan bireylerin işveren markasından beklentilerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca; iş yeri seçiminde istenen koşullar olmadığında yine de o kurumda çalışma isteği olmayan bireylerin işveren markasından beklentilerinin iş yeri seçiminde istenen koşullar olmadığında yine de o kurumda çalışma isteği olan bireylerin işveren markasından beklentilerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve alanda çalışan psikolojik danışmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to specify the factors affecting the workplace choice of generation Y. In this regard, this study aims to reveal work life expectations, attentions on work life and employer brand's effect on work choice for Y generation individuals, who still study in the university and did not begin to work yet. Besides, the effects of variables such as individuals' sex, age and parental education level on employer brand are examined. The population of study is current students in Bahçeşehir University. Also, for demographic characteristics of individuals, Personal Information Form, and to evaluate variables, 32-questioned Employer Brand Form are employed. The questions in the survey has prepared according to five point Likert scale and as multiple choice. Independent Samples T-test, Anova and Pearson Correlation Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics are analyzed, it is found out that women have higher expectations from employer brand than men, individuals who have 4000 TL and below household income have higher expectations from employer brand than who have 4001 TL and above household income. In addition, it is seen that individuals who are not willing to work for particular work place even though there is not preferred conditions in work place choice, still have higher expectations from employer brand than individuals who are willing to work when there is not preferred conditions. In the discussion section, at the end of the research, suggestions for researchers and psychological consultants working on this field are proposed based on research findings.