Milli Görüş'ün siyasal karakteri
Political character of Milli Gorus
  1. Tez No: 510363
  2. Yazar: FAYSAL ÇEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Muhafazakârlık, İslamcılık, Milli Görüş, Nationalism, Conservatism, İslamism, Milli Gorus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez kapsamında öncelikle kuramsal bir çerçeve oluşturmak için Milliyetçilik, Muhafazakârlık, İslamcılık ideolojileri işlenmiştir. Daha sonra Milli Görüş siyaseti ve Milli Görüş fikriyatı anlatılmıştır. Son olarak Milli Görüş'ün bu ideolojilerle ilişkisinin olup olmadığı irdelenmiştir. Tezin problem durumunu“Milli Görüş'ün Türk Sağının üç haliyle ilişkisi (varsa) nedir?”sorusu oluşturmaktadır. Bu problem kapsamında Milli Görüş; milliyetçi bir siyasal karaktere sahip midir? Milli Görüş; muhafazakâr bir siyasal karaktere sahip midir? Milli Görüş; İslamcı bir siyasal karaktere sahip midir? sorularına cevap aranmıştır. Sonuç olarak Milli Görüş'ün milliyetçi bir siyasal karaktere sahip olmadığı, Milli Görüş'ün muhafazakâr bir siyasal karaktere sahip olmadığı ve Milli Görüş'ün İslamcı bir siyasal karaktere sahip olmadığı ortaya konmuştur. Böylece Milli Görüş'ün siyasal karakterinin bir başkalığı olduğu açığa kavuşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
At first within the scope of this thesis, nationalism, conservatism and Islamism ideologies are studied in order to establish a theoretical framework. Then, the Milli Gorus politics and the idea of Milli Gorus were explained. Finally, it has been examined whether the Milli Gorus is related to these ideologies. The problem of the thesis is“What is the relation of the Milli Gorus with the three states of the Turkish Right (if any)?”constitutes the question. Within the scope of this problem Milli Gorus; Does it have a nationalist political character? Milli Gorus; Does it have a conservative political character? Milli Gorus; Does it have an Islamist political character? questions were sought answers. As a result, it has been shown that the Milli Gorus does not have a nationalist political character, Milli Gorus does not have a conservative political character, and Milli Gorus does not have an Islamist political character. Thus, the Milli Gorus has clarified that there is a diversity of political character.