Augusto Boal ile özgürleşen seyircinin konumunun incelenmesi
Analysis of the place of liberated spectator whit Augusto Boal
- Tez No: 512245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA EZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Boal, Özgürleşme, Seyirci, Oyuncu, Theater, Boal, Spectator, Actor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tiyatronun, yüzyıllardan beri insanların beğenisine sunulan bir sanat dalı olduğu bilinir. Oyuncu ve seyirci tiyatronun iki temel bileşenidir. Seyircisiz bir tiyatro düşünülemez. Bu çalışmada önemli tiyatro insanı Augusto Boal'in çalışmalarından ve görüşlerinden yola çıkarak seyircinin oyuna katılımı sırasında seyirciyi özgürleştirebilmek olgusunun irdelenmesi amaçlanmıştır. Tiyatronun geçmişten günümüze kadar olan gelişimi ve bu gelişim sayesinde seyircinin oyuna katılımı ile geçmişten günümüze kadar seyircinin konumu çalışmanın içeriğini oluşturmaktadır. Bunlarla beraber çalışmanın içeriğinde Augusto Boal'in seyircisini oyuncuya dönüştürme aşamaları yer almaktadır. Böylece seyircinin aktifleşmesi ve bu sayede bir oyuncunun, oyun sürecinde gerçekleştirdiği tüm çalışmaları, seyirciye uygulanması ve sonuç olarak seyircinin oyunun bir parçası haline getirilmesine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The theater is known to be an art form that has been presented to society's interest since centuries. The actor and the spectator are two main components of Theater. A theater without an audience is unthinkable. In this study, it was aimed to examine the possibility of liberating the spectator during the participation of the spectator in the play, starting from the works and views of the important theater theorist Augusto Boal. Thanks to the development of the theater from the past to the present, it constitutes the contents of the attendance of working the spectator position it also includes the steps of transforming spectator into an actor from the perspective of Boal into a player. From this way with activating, spectator and adding to the process that all the activities required for an actor during the play, could be also applied to spectator, and finally it has been painted out that the spectator can become a part of the play.