Sanat eğitiminde holistik yaklaşım ve Berksoy'un 'Bellek odası'
Holistic approach in art education and Berksoy's 'Memory room'
- Tez No: 515491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR SOĞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, Holistik yaklaşım, Bütüncül sanat, Disiplinler arası, Enstalasyon, Art education, Holistic approach, Holistic art, Interdisciplinary, Installation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
“Post Epistomolojik Çağ”olarak nitelendirilen günümüz dünyasında gitgide yaygınlaşarak popülarize olan holistik düşünce yaklaşımı en genel tanımıyla evrenin dinamik evrimini, parça-bütün/bütün-parça ilişkisi açısından akıl edebilme anlamına gelir. Bu yaklaşım, zihin için disiplinler arası bir tutarlılık çatısı inşa etmenin ötesinde, var olan her birimin birbirleriyle etkileşim içinde bulunduklarına dair de güçlü bir referans noktası oluşturur. Bugün holistik düşünce yaklaşımının genel evrensel plan içerisindeki gezegenimizin kaderiyle de epey uygun düştüğü söylenebilir. Ne ki yaşadığımız çağ, tek cümleyle,“ağsal ortaklıklar dönemi”olarak tanımlanır. Holistik yaklaşımın sanat camiasında ilk tezahürü on dokuzuncu yüzyılda, Richard Wagner tarafından ortaya atılan ve sanatların bütünlüğünü hedefleyen“Gesamtkunstwerk”teoremiyle olur. Sonraki dönemlerde pek çok sanatçı, üretimlerinde holistik yaklaşımı benimseyerek sanat ve yaşam pratiği arasındaki sınırları ortadan kaldırmaya çalışırlar. Ne ki izleyen süreçte ise sanat-yaşam pratiği ekseninde değişim gösteren yaratım olguları, sanat eğitimi etkinliklerine de yansır. Bu bakımdan araştırmanın ana hatlarını holistik yaklaşımın sanata ve sanat eğitimine olan etkileri oluşturmaktadır. Yanı sıra araştırma, sanatta bütünsellik ve disiplinler arasılık temsili olarak, bugün“Bellek Odası”diye tanımlanan ve dünyada nadir görülen örneklerden biri olan,“Semiha Berksoy Yatak Odası Enstalasyonu”odağında incelenmiş, bu çalışma üzerinden sanat eğitiminde holistik yaklaşımın önemi açımlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The holistic thought approach, which is becoming more and more popular in today's world -that is described as“Post Epistemological Age”- means to be able to think about the dynamic evolution of the universe in terms of part-whole/whole-part relation with its most general definition. This approach not only creates a framework of interdisciplinary alignment for the mind but also creates a strong reference point for each existing unit in order to interact. And it can be said that today, the holistic thought approach falls well with the destiny of our planet in the general universal plan. Because, it is defined as“the period of network partnership”with a single sentence where the age we live in. The holistic approach first emerged in the art world in the 19th century, with the“Gesamtkunstwerk”theorem that aiming at the integrity of the arts by Richard Wagner. In the following periods, many artists tried to remove the boundaries between art and life practices by using a holistic approach in their production. After a while, the changing artefacts on the axis of art-life practice reflected on the activities of art education. In this context, the skeleton of the research is about the effects of the holistic approach to art and art education. In addition to this, research has been investigated in the frame of“Semiha Berksoy Bedroom Installation”which is one of the rare examples in the world which is defined as“Memory Room”and represents the holistic approach in art education.