Clustering (Kümeleme) yaratıcı yazma yönteminin Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin yazma becerisi üzerine etkisi
Clustering (Clustering) effects on creative writing method for writing foreign students to learn Turkish
- Tez No: 515638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK KEMAL ŞAHBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Clustering (Kümeleme) Yöntemini, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Yaratıcı Yazma Süreci, Clustering Method, Teaching Turkish with Foreign Language, Teaching Turkish as a Foreign Language, Creative Writing Process
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı, clustering (kümeleme) yaratıcı yazma yönteminin Türkçe öğrenen öğrencilerin yazma becerisi üzerine olan etkilerini ortaya çıkarmak ve araştırmanın sonuçlarına göre çözüm ve öneriler sunmaktır. Bunun için öğrencilerin kümeleme stratejisinin kullanarak başarılarına olan etkileri belirlenmeye çalışılmıstır. Araştırmada, gruba kümeleme tekniği öğretim programı, uygulanmıştır. Bu araştırma 2016-2017 eğitim öğretim yılı Mersin Üniversitesi TÖMER'de C1 düzeyinde Yazma" dersine devam eden 36 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney, sınıf bozulmadan, Haziran– Temmuz 2017'de 16'sı erkek 20'si kız olmak üzere toplam 36 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Tek gruplu yarı deneysel araştırma modeli uygulanmıştır. Araştırmaya başlamadan önce öğrencilerin Türkçe öğretimi B2 kurs notları incelenmiş ve gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Araştırma öncesi ve sonrasında gruptaki öğrencilerin, yazma başarısını ölçmek için başarı testi (kompozisyon yazma) uygulanmıştır. Araştırma süresince grubun yazma dersini araştırmacı kendisi vermiştir. Araştırmada, clustering yazma tekniğinin öğrencilerin yazma becerilerini geliştirip geliştirmeyeceği, yazmaya yönelik tutumlarını olumlu yönde etkileyip etkileyemeyeceği araştırılmıştır. Elde edilen veriler çesitli istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Kullanılan çözümleme teknikleri: Aritmetik ortalama, puanların aritmetik ortalamadan farkını ortaya koymak için standart sapma, yapı geçerliğini belirlemek amacıyla faktör analizi, ortalamalar arasındaki farkın anlamlılığını belirlemek için t-testi ileelde edilen bulgularda, bilimsel düzeyde gurubun lehine anlamlı farklar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the effects of clustering creative writing on the writing skills of Turkish learners and to present solutions and suggestions according to the results of the research. For this, the students' clustering strategy was used to determine the effects on success. In the research, the clustering technique teaching program was applied. This research was carried out with 36 students attending to the“C1 Writing at Mersin University TÖMER in Mersin University in 2016-2017.”The experiment was carried out on a total of 36 students from June to July 2017, 16 of whom were male and 20 of whom were girls Before the research, students' B2 course grades were examined and there was no significant difference between the groups.The students in the group before and after the research applied the achievement test (composition writing) to measure the writing success.The group research has investigated whether the clustering writing technique will improve the writing skills of the students or whether it will affect their attitudes toward writing positively. Analytical techniques used: Arithmetic mean, standard deviation to show the difference between the arithmetic mean of the scores, factor analysis to determine the structure validity, and the t-test to determine the significance of the difference between the averages revealed significant differences in favor of the group at the scientific level.