The effect of big five personality traits on leader member exchange and organization citizenship behavior: A case of khyber Pakhtunkhwa universities
Beş büyük kişilik özelliğinin lider üye etkileşimi ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi: Kyhber Pakhtunkha üniversiteleri örneği
- Tez No: 518372
- Danışmanlar: DOÇ. KUBİLAY ÖZYER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider Üye Etkileşimi, Kişilik Özellikleri, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Leader Member Exchange, Personality Traits, Organization Citizenship Behavior
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, beş faktör kişilik özelliklerinin (uyumluluk, sorumluluk, dışadönüklük, açıklık ve duygusal denge) lider üye değişimi (LMX) ve örgütsel vatandaşlık davranışı (OCB) arasındaki ilişkide aracı rolü üstenip üstenmediğini ortaya çıkartmaktır. Bu çalışmanın örneklem kütlesini Pakistan'ın Khyber Pakhtunkhwa bölgesinin başkentindeki üniversitelerdeki akademisyenler oluşturmaktadır. Çünkü bu bölge tarihsel olarak liderlik, kişilik, eğitim hayatı ve insanların davranışları konusunda zengin bir tarihsel arkaplana sahiptir. Çalışma kapsamında yeterli örneklem metoduna ulaşabilmek için amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır (388). Çalışma için adapte edilmiş olan soru kağıtları geniş bir örneklem kütlesine dağıtılmıştır. Zira örneklem kütlesinin büyüklüğü hatayı azaltacaktır. Çalışmanın sonuçları lider üye değişimi ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında olumsuz yönde anlamlı bir ilişkinin varlığını ortaya koymuştur. Ayrıca lider üye değişimi ile beş faktör kişilik özelliklerinden açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük ve uyumluluk arasında da olumlu bir ilişki bulunmuştur. Çalışmada ayrıca, lider üye etkileşimi ile duygusal denge arasında ise olumsuz yönde anlamlı bir ilişki ortaya konumuştur. Çalışmanın bir diğer değişkeni olan örgütsel vatandaşlık davranışı ve açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük ve uyumluluk arasında da olumlu yönde bir ilişki rapor edilmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışı ve duygusal denge arasında ise olumsuz yönde bir ilişkşi ortaya konulmuştur. Çalışmanın temel bulgularından bir tanesi ise, örgütsel vatandaşlık davranışı ile lider üye etkileşimi arasındaki ilişkide açıklığın aracılık rolü oynamasıdır. Ayrıca yine benzer şekilde, örgütsel vatandaşlık davranışı ile lider üye etkileşimi arasındaki ilişkide, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusal denge de aracılık rolü üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The fundamental goal of the study is to examine the mediating effect of big five personality traits (agreeableness, conscientiousness, extraversion, openness and neuroticism) in the relationship between leader member exchange (LMX) and organization citizenship behavior (OCB). Population of the current research study contains employees of the universities of provincial capital of Khyber Pakhtunkhwa in Pakistan due to the rich background of this area in relation to leadership, personality traits, education life style and behavior of peoples in this area. Purposive sampling method was used for obtaining sample for this current research (n=388). Adopted questionnaire were distributed to a larger sample size as the larger the sample the minimum error. The study documented negative significant relationship between leader member exchange and organization citizenship behavior. The relationship between leader member exchange and openness was found positive. Moreover, positive relationship was found between leader member exchange and conscientiousness, extraversion and agreeableness. The study documented negative significant relationship between leader member exchange and neuroticism. Furthermore, the relationship between organization citizenship behavior and openness was found positive, conscientiousness, extraversion and agreeableness. The study documented negative insignificant relationship between organization citizenship behavior and neuroticism. The study depicted that the relationship between organization citizenship behavior and leader member exchange is positive with openness acting as mediator. Moreover, positive relationship was found between organization citizenship behavior and leader member exchange with conscientiousness, extraversion, agreeableness and neuroticism as a mediator.