Studying the potential of using survivin as a biomarker in cancer diagnosis
Survivin'in kanser teşhisinde biyobelirteç olarak kullanılma potansiyelinin araştırılması
- Tez No: 520674
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK GÖKTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Onkoloji, Oncology
 - Anahtar Kelimeler: IAP, survivin, kanser biyolojisi, apoptoz, tam kan sayımı, IAPs, survivin, cancer biology, apoptosis, complete blood count
 - Yıl: 2018
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kanser hücreleri kontrolsüz bir şekilde çoğalan, çevre dokulara invazyon ve organizmanın diğer bölgelerine metastaz yapabilen, programlanmış hücre ölümü mekanizmasının bozulmasıyla meydana gelen hücrelerdir. Apoptoz hücrenin intiharı olarak tanımlanabilir, çeşitli hücre dışı ya da hücre içi faktörlerle aktive edilip hücrenin kendisi tarafından programlanmış bir mekanizma ile kontrol edilir. Hücre dışı yolakta hücre dışı sinyaller reseptörlere bağlanarak apoptoza yol açarken, hücre içi sinyal yolağı mitokondri aracılığı ile aktive olur. Apoptoz inhibitörleri programlanmış hücre ölümünü bloke eden ve genellikle hücre içi yolakta görev alan proteinlerdir. Bunlardan pek çoğu kaspazları inhibe etmekte ve pek çok kanser türünde yüksek düzeyde eksprese olmaktadır. Apoptoz inhibitörü proteinlerden en önemlilerinden biri survivin proteinidir. Bu protein kaspaz 9'u inaktive ederek apoptozu engellemektedir. Pek çok insan tümöründe survivin proteininin yüksek ekspresyonu görülmektedir. Son zamanlarda vücut sıvılarından kanser erken teşhisinde belirleyici molekül olarak da adlandırılan biyobelirteçler (PSA ve CA 125 gibi) kullanılmaya başlanmıştır. DNA ve RNA'ya bağlı biyobelirteçler özel kanser türlerinin teşhisinde ve takibinde oldukça ümit vaat etmektedir. Bu çalışma dolaşım sisteminde bulunan hücre dışı survivin proteininin plazmadan ELISA testi ile kanser teşhisinde kullanılma uygunluğunun araştırılmasını ve survivin ile birlikte tam kan sayımı hematoloji değerlerinin ayırıcı özelliklerinin ortaya koyulmasını amaçlamaktadır. Çalışmalarımızda çeşitli kanser türlerinde plazma örneklerinde hücre dışı survivin protein derişimi seviyesinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu bulgularımızın survivinin kanser biyobelirteci olarak kullanılma potansiyeli olduğunu desteklemektedir. Ayrıca tam kan sayımı değerleri incelenmiş ve survivin ile ilişkileri araştırılmıştır. Survivin ile birlikte; RBC, HGB; survivin olmaksızın MCHC, NE% ve PDW en iyi ayraçlardır.
Özet (Çeviri)
Cancer cells are the abnormal cells which proliferate without control and can invade nearby tissues, metastases to different parts of the organism and appear when apoptosis mechanisms break down. Apoptosis can be defined as the suicide of the cells, activated by various extracellular and intracellular factors and that can be controlled by its own programmed mechanism. While extrinsic factors cause apoptosis by binding signal molecules to its specific receptors, intrinsic signals are activated by the mitochondria. Apoptosis inhibitors are the proteins that block programmed cell death, and are generally intrinsic pathway proteins. Most of these proteins inhibit caspases, and their over expressions are commonly observed in cancer. Survivin is an important apoptosis inhibitor protein which inactivates caspase 9 and prevents apoptosis. Over expressions of survivin are generally found in various human cancers. Recently, biomarkers known as signature molecules (e.g. PSA and CA 125) have begun to be used for the diagnosis of cancer. Protein, DNA, and RNA dependent biomarkers possess promising potential when it comes to being used in diagnosis and prognosis of cancer. This study aims to investigate the suitability of circulating survivin protein for cancer detection using the ELISA test on blood plasma and specify discriminator hematology features with survivin in complete blood count (CBC). It was observed that the concentrations of circulating cell free survivin have elevated levels in various cancer types. Thus, our findings support that survivin has potential to be used as a cancer biomarker from plasma samples. Besides complete blood count values examined and their relations with survivin were investigated. The results indicated that with survivin; RBC, HGB and without survivin MCHC, NE% and PDW are the best discriminators.