Toplumsal cinsiyet rol algıları ve girişimcilik niyeti arasındaki ilişki: Kafkas Üniversitesi örneği
Relationship between social gender role and entrepreneurship request: Kafkas University sample
  1. Tez No: 524717
  2. Yazar: YILMAZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Girişimcilik Niyeti, Kafkas Üniversitesi, Social gender, entrepreneurship intention, Kafkas University
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
1970'li yıllarda hayatımıza giren toplumsal cinsiyet kavramı, insanların rol, tutum ve davranışlarının belirleyicisi olarak son zamanlarda adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. Toplumsal cinsiyet kavramı, insanların girişimcilik faaliyeti konusundaki tutumlarının, niyetlerinin ve davranışlarının da belirleyicisi olma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın genel amacı, toplumsal cinsiyet rol algıları ile girişimcilik niyeti arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde toplumsal cinsiyet ve girişimcilik niyetine ilişkin kuramsal açıklamalar yapılmıştır. Açıklamalarda cinsiyet, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet ile ilgili roller, toplumsal cinsiyet konulu teorik yaklaşımlar, toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında ortaya konulan tutumlar ve bunları etkileyen faktörler, girişimcilik kavramı, girişimcilik süreci, girişimcilik, girişimcilerin temel özellikleri konuları yer almıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde araştırma kısmına yer verilmiştir. Bu bölümde Kafkas Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda okuyan öğrenciler üzerinde yapılan anket çalışmasıyla ilgili bulgular, yorumlar, sonuç ve öneriler yer almıştır. Araştırma sonucunda toplumsal cinsiyet ile girişimcilik eğilimi arasında anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of gender, which entered our lives in the 1970s, has often made its name start to mention in recent times as a determinant of people's roles, attitudes and behavior. The concept of social gender has the potential to determine the attitudes, intentions and behavior of people on their entrepreneurial activity. The general aim of this study is to determine the relationship between social gender role perceptions and entrepreneurship intentions. The study consists of two parts. In the first part, the theoretical explanations have been made about social gender and entrepreneurship intention. Gender, social gender, roles about social gender, theoretical approaches to social gender, attitudes expressed in the context of social gender roles and factors affecting them, entrepreneurship concept, entrepreneurship process, entrepreneurship, basic characteristics of entrepreneurs are involved in these explanations, The research part is included in the second part of the study. In this section, there are the findings, suggestions, conclusions and suggestions related to the questionnaire study on the students attending to the Vocational College of Atatürk Health Services of Kafkas University. As a result of the research, it is seen that there is a significant relationship between social gender and entrepreneurship tendency.