Swot-Ahp bütünleşik yöntemi ile e-fatura sisteminin değerlendirilmesi: Bilecik ili örneği
Evaluation of e-invoice system using swot-ahp holistic approach: A study in Bilecik city
- Tez No: 540586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-fatura, SWOT, AHP, ÇKKV, E-İnvoice, SWOT, AHP, ÇKKV
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler, internetin yaygınlaşmasına yol açmıştır. İnternetin yaygınlaşması ve devlet kurumlarında da kullanılmaya başlanılmasıyla E-Fatura uygulamaları da yaygınlık kazanmıştır. EFatura uygulamaları ticarette mükelleflere faturalama süreçlerinde verimlilik ve maliyet avantajı sağlamıştır. Geleneksel yöntemlerle düzenlenen kâğıt faturalar, kişilere ve kurumlara iş gücü, posta, depolama gibi maliyetler yaratmaktadır. Bütün bu maliyetlerin yanı sıra kâğıt faturanın sahtesinin düzenlenmesi, kaybolması vb. nedenlerden dolayı vergi kayıp ve kaçaklarına yol açabilmesi vergi gelirlerini de olumsuz etkilemektedir. Tüm bu maliyetlerin, vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçilebilmesi amacıyla fatura işlemlerinin tamamının elektronik ortamlara aktarılması yoluna gidilmiş ve e-fatura uygulaması 397 Sayılı VUK Genel Tebliği ile mevzuatımızda yerini almıştır. GİB tarafından yayımlanan 421 ve 416 sayılı VUK Genel Tebliğleri ve çeşitli sirkülerler ile de daha önce yayımlanmış tebliğe ilişkin düzenlemeler yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, e-fatura uygulamasını SWOTAHP bütünleşik yöntemleriyle değerlendirip, bu yöntemler sonucunda elde edilen bulgulardan faydalanarak e-fatura uygulamasının daha verimli hale getirilebilmesi için en iyi stratejiyi belirlemektir. E-faturayla ilgili literatür taraması yapılıp bunun yanında uzman ve akademik görüşler alınarak Bilecik'teki e-faturanın mevcut durumu SWOT analizi yöntemi ile değerlendirilmek için 29 soruluk anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formu Bilecik Vergi Dairesinde çalışan alanında uzman kişilere uygulanmış ve 5'li likert ölçeğine göre ortalaması 4'ün üzerinde olan sorular SWOT'un kriterlerini belirlemiştir. Daha sonra bu kriterler dikkate alınarak e-fatura uygulamasının durumun iyileştirilmesi için stratejiler oluşturulmuştur. Çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan AHP yöntemiyle SWOT analizinde elde edilen kriterler ve stratejiler ikili olarak birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda tehditlerin diğerlerine oranda daha yüksek bir ağırlığa sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonrasında AHP yöntemi kullanılarak belirlenen stratejiler birbirleriyle ikili olarak karşılaştırıldıktan sonra ağırlığı en yüksek olan strateji belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the developments in the field of information and communication technologies have led to the widespread use of the internet. E-Invoice applications have also become widespread with the expansion of the internet and its use in state institutions. E-Invoice applications have provided efficiency and cost advantage to taxpayers in the invoicing processes. Paper bills organized by traditional methods create costs for people and institutions such as labor, mail, storage. In addition to all these costs, the fact that the paper invoice can cause tax losses and fugitives due to the regulation and loss of the counterfeit affects the tax revenues negatively. In order to prevent all these costs, tax losses and leakages, all of the invoices were transferred to electronic media and e invoice application was taken in our legislation with the General Communique No. 397. The Communique No. 421 and 416, published by the GIB, and various circulars, as well as the regulations on previously published communiques, are given. The aim of this study is to evaluate the e-invoice application with SWOT-AHP integrated methods and to determine the best strategy for making e-invoice application more efficient by using the results obtained from these methods. A literature survey on e-invoice was conducted and a questionnaire was prepared with 29 questions to evaluate the current status of e-invoice in Bilecik by using SWOT analysis method. The prepared questionnaire was applied to the experts in the Bilecik Tax Office. The questions, which have averaged above 4 according to 5 likert scale, determined the criteria of SWOT. Then, by considering these criteria, strategies for improving the situation of e-invoice application have been established. The criteria and strategies obtained in the SWOT analysis with AHP method, which is one of the multi-criteria decision making methods, were compared in two. As a result of these comparisons, it was concluded that the threats had a higher weight than the others. After the strategies determined by using AHP method were compared with each other in a pair, the strategy with the highest weight was determined.