Suç işlemek amacıyla örgüt kurma
Establishing an organization for felon intent
  1. Tez No: 545859
  2. Yazar: YAŞAR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ONURSAL CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Organize Suç, Türk Ceza Kanunu, Kamu Barışı ve Güvenliği, Organization, Organized Crime, Turkish Criminal Code, Public Peace and Security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
İnsanoğlu geçmişten beri güçlerini birleştirmek için örgütlenme yoluna gitmiştir. Amaç meşru olduğu sürece herkes örgütlenme hakkına sahiptir. Örgütlenme bu anlamda doğal bir ihtiyaç olup, gerek ulusal ve gerekse uluslararası hukukta temel bir hak olarak güvence altına alınmıştır. Ancak çalışmamızın konusu olan örgütler, amacı meşru olan örgütler değil; suç işlemek amacıyla kurulan, kamu barışı ve güvenliği üzerinde ciddi bir tehlike oluşturan suç örgütleridir. İki bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde suç örgütleri, kavramsal ve tarihsel olarak ele alınmış, akabinde benzer kavramlarla ilişkisine yer verilerek, özellikleri ve ayırıcı kriterleri ayrı ayrı açıklanmıştır. İkinci bölümde ise suçun maddi ve manevi unsurları ile özel görünüş biçimleri açıklanarak, cezayı kaldıran veya azaltan bir sebep olarak etkin pişmanlık hükümlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mankind has resorted to be organized to join forces since old times. Everyone has the right to organize as long as the purpose is legitimate. Organization is a natural need in this sense and it is guaranteed as a fundamental right in both national and international law. However, organizations that are the subject of our study are not legitimate organizations. They are criminal organizations established for felon intent and constitute a serious danger to public peace and security. In the first part of our work, which is composed of two parts, the criminal organizations are discussed conceptually and historically, then their relation with similar concepts is given and their characteristics and distinctive criteria are explained individually. In the second part, the material and spiritual elements of the crime and special appearance forms are explained, and effective remorse provisions are included as a reason for removing or reducing the penalty.