Bilgisayar destekli endüstriyel hidrolik devrelerin tasarımı
- Tez No: 55186
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KURTULUŞ BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik devre tasarımı, AutoLISP
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
bilgisayar destekli endüstriyel hidrolik devrerin TASARIMI (Yüksek Lisans Tezi) Hasan Basri ULAŞ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos 1996 OZ Bu çalışmada bilgisayar yardımı ile hidrolik devrelerin tasarımı gerçeMeştirilmiştir. Tasarım ortamı olarak AutoCAD paket programının çizim editörü kullanılmıştır. Standart devre elemanlarının çizimleri, AutoCAD yazılımının desteklendiği AutoLISP programlama dili kullanılarak elde edilmiştir. Tasarımcı, ekrandan AutoLISP 'de yazılan ana programa bir ekran menüsü aracılığı ile hidrolik devrenin elemanlarını iki boyutlu düzlemde yerleştirmektedir. Tasarımcı tarafından seçilen her eleman ileride tasarım adımlarında kullanılacak ilgili dosyalara kaydedilmektedir. Hidrolik devrenin bağlantı hatlarının döşenmesi de bilgisayar desteğinde yürütülmüştür. Yazılan program bu hali ile bilgisayar yardımıyla hidrolik devrelerin tasarımında önemli bir ihtiyacı gidermektedir. Tam yardım menlileri eklenerek ve bağlantı hatlarının döşenmesi ile ilgili bütün kurallar yerleştirilerek sanayi ve eğirim ihtiyaçlarına cevap verebilen paket program elde edilecektir. Bilim Kodu :225.02.01
Özet (Çeviri)
II THE DESIGN OF THE COMPUTER-AIDED INDUSTRIAL HYDRAULICS CIRCUIT (M.Sc. Thesis) Hasan Basri ULAŞ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY August 1996 ABSTRACT It has been realized the design of hydraulics circuits by aim of computer in this study. Drawing editor of the AutoCAD package software has been used as a design environment. Drawings of standard circuits components has been displayed on the screen by the AutoLISP programming language supported by the AutoCAD software. Designer can reach to the main program which is written in AutoLISP via screen menu. Using sub-choices of this main menu hydraulics circuits components have been inserted on the screen in the 2D space. Also the data of each component selected by the designer has been saved into the related files which will be used in the next design steps. Drawing of connection lines of hydraulics circuits have been executed by using computer interaction. The program written has currently removed an important necessity in the computer-aided design of hydraulics circuits. Adding the full help menus and incorporating the whole rules related with the drawing of the connection lines, a package program that is needed in the domain, will be obtained. Sicience Code :225.02.01 Key Words : Hydraulics circuit design, AutoLISP Page Number: 96 Adviser : Yrd.Doç. Dr. Kurtuluş BORAN