Presenteeism ve iş stresinin çalışan performansına etkisi: Bir uygulama örneği
The effect of presenteeism and job stress on employee performance: A case study
- Tez No: 551877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEVİM YUMUK GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Presenteeism, İş Stresi, Çalışan Performansı, Presenteeism, Job Stress, Employee Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
İşletmelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri ve sağlıklı bir çalışma ortamı gerçekleştirip, sürekli gelişen ve değişen teknoloji ile uluslararası piyasada rekabet avantajı elde etmeleri gerekmektedir. Bunun için çalışanların yüksek bir performans sergilemesi gerekmektedir. Çalışanların performanslarını etkileyen birçok önemli etken söz konusu olup, presenteeism ve iş stresi bunlardan sadece ikisidir. Yapılan bu araştırmada, presenteeism ve iş stresinin çalışan performansı üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma, Trakya Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir tekstil firması çalışanlarını kapsamaktadır. Veriler, demografik bilgilere yönelik 6 soru, presenteeism, iş stresi ve çalışan performansına ilişkin 29 sorudan oluşan ve 4 bölüm şeklinde sunulan 260 kişinin katıldığı anket ile elde edilmiştir. İlk olarak kullanılan ölçeklerin faktör analizleri yapılmıştır. Sonrasında ise Pearson Korealasyon Analizi ile presenteeism ve iş stresinin çalışan performansı ile ilişkisi analiz edilmiştir. Çalışmada presenteeism ile çalışan performansı ve iş stresi ile çalışan performansı arasında negatif yönlü bir ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada ek olarak presenteeism, iş stresi ve çalışan performansının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Presenteeismin çalışanların demografik özelliklerine göre farklılaşmadığı sonucu elde edilirken iş stresinin cinsiyete göre, çalışan performansının cinsiyet ve yaşa göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses need to be able to maintain their lives and achieve a healthy working environment and gain a competitive advantage in the international market along with the ever-growing and changing technology. Therefore, employees must give a high performance. There are many important factors affecting the performance of employees and presenteeism and job stress are just two of them. The purpose of this study is to try to explain the effects of presenteeism and job stress on employee performance. The study covers the employees of a textile company operating in the Thrace Region. The data was obtained with a questionnaire in which 260 people were included, and this questionnaire consisted of 6 questions for demographic information and 29 questions for presenteeism, job stress and employee performance, and was presented as 4 sections. The factor analyses of the used scales were first performed. Then, Pearson's Correlation Analysis was used to analyze the relationship of presenteeism and job stress with employee performance. A negative relationship was found between presenteeism and employee performance, as well as job stress and employee performance in the study. Moreover, the study examined whether presenteeism, job stress and employee performance would vary depending on demographic variables. It was concluded that presenteeism did not differ according to the demographic characteristics of employees, but job stress differentiated with gender, and employee performance changed with gender and age.