Asphodeline cinsinin tanıtımı ve asphodeline damescena (boiss.) baker ubsp. damescena'da karyotip analizler
- Tez No: 55236
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Asphodeline, Morfoloji, Kromozom sayısı, Karyotip Analiz
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ASPHODELINE CİNSİNİN TANITIMI VE Asphodeline damescena (Boiss.) Baker subsp. damescena'da KARYOTİP ANALİZLER YÜKSEK LİSANS TEZİ Meltem SERTGÜN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Bu araştırmada Asphodeline cinsine ait 14 türün tanıtımı ve Asphodeline damescena subsp. damescena türünün kromozom sayımı ile karyotip analizi yapılmıştır. Asphodeline damescena subsp. damescena'mn tohumlarının çimlendirilmesiyle elde edilen kök uçlarına tespit (Glasial asetik asit), hidroliz (İN HC1) işlemlerinden sonra Feulgen ve Asetokormin boyama metodu uygulanmıştır. Temel kromozom sayısı x=7 olan Asphodeline cinsinde incelenen türün kromozom sayısı 2n=28 bulunmuştur. Kromozom boylarının 4.610-2.190 |im arasında değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. V numaralı homolog kromozomların kısa kollarında 0,539 |im uzunluğunda satelite rastlanmıştır. Kromozomlann sentromer durumlarına göre 1 çift akrosentrik, 8 çift submetasentrik ve 5 çift metasentrik olduğu belirlenmiştir. Asphodeline damescena subsp. damescena türünün bazı morfolojik özellikleri de (tohum ve kapsül yapısı) incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 INTRODUCTION OF ASPHODELINE SPECIES AND KARYOTYPE ANALYSIS IN Asphodeline damescena (Boiss.) Baker subsp. damescena Msc. THESIS Meltem SERTGÜN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 ABSTRACT In this research, fourteen species of Asphodeline genus have been introduced and karyotype analysis have been done by counting Asphodeline damescena subsp. damescena species. The root tips which were obtained from germinating from the seeds of Asphodeline damescena subsp. damescena were left in fixative (glacial acetic acid), hydrolysis (1 N HC1) after such processes, the Feulgen and Acetocarmin stain method was applied. Chromosome number of these species of Asphodeline genus in which basic chromosome number is x=7, has been found as 2n=28. Chromosome lengths have been variable between 4.610 and 2.190 (im. On the small arms of the homolog chromosome V a satellite of 0,539 fim long has been coincided with. According to the centromer positions of chromosomes it has been determined that they are one pair of acrocentric, eight pairs of submetacentric and five pairs of metacentric. Some of the morphological peculiarities of Asphodeline damescena subsp. damescena (seed and capsul structure) have been examined. Key Word: Asphodeline, Morphology, Chromosome number, Karyotype Analysis.