Fehmi Gür'ün seçilmiş şiirlerinde değerler eğitimi ve söz varlığı
Values education and vocabulary in Fehmi Gur's selected poems
  1. Tez No: 552362
  2. Yazar: YASEMİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÇİFTLİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Fehmi Gür, değer, değerler eğitimi, söz varlığı, Poetry, Fehmi Gur, Value, Values Education, Vocabulary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Edebiyat, estetik haz uyandıran bir sanattır. Estetik haz uyandırırken aynı zamanda insanları eğitmeyi ve güzele yönlendirmeyi amaçlar. Bu yönlendirmeyi yaparken de eğitim değerleri unsurlarını göz önünde bulundurur. Halk edebiyatı, belli bir geleneğe sahip olan halkın içinden bir kişi ve grubun, estetik kaygılar içeren yaratmalar bütünüdür. Halk şairleri ise halkın içinden çıkıp, eserlerini yine o halka mal eden ve amacı halka çeşitli değerleri aktarmak olan şairlerdir.“Arapgirli Halk Şairi Fehmi Gür'ün Seçilmiş Şiirlerinde Değerler Eğitimi ve Söz Varlığı”başlığı altında hazırlanan bu çalışmada Fehmi Gür'ün seçilme sebebi, Malatya'da tanınan ve ilgi gören bir halk şairi olmasının yanı sıra şiirlerinin derin bir anlam ifade etmesidir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Çiftlikçi tarafından hazırlanan iki ciltlik kitap seçilmiştir. Eserde yer alan şiirlerden seçilen 100 şiiri değerler eğitimi bakımından incelenmiş ve bu şiirlerin söz varlığı tespit edilmiştir. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde çalışmanın amacı ve öneminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, çalışmanın konusuyla alakalı kuramsal bilgiler ve ilgili çalışmalar verilmiş, yazar tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, çalışmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde Fehmi Gür'ün seçilen şiirleri değerler eğitimi ve söz varlığı açısından incelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölümündeyse sonuç ve önerilerden bahsedilmiştir. Fehmi Gür, Malatya'nın Arapgir ilçesinde yaşamış ve yörenin gelenek, göreneklerine bağlı bir şairdir. Şiirlerinde sık sık Arapgir'den bahseder. Gür, şiirlerini hece ölçüsüyle yazmış ve şiirlerin son dörtlüklerinde kendi adını kullanmıştır. Toplumda görülen aksaklıkları, yanlışlıkları, toplumsal yozlaşmayı şiirlerinde yoğun olarak işlemiştir. Şiirler dil olarak orta yalınlıktadır. Seçilen şiirlerin bir kısmında Arapça ve Farsça kelimeler ile terkiplere rastlanırken, bazı şiirler yalın bir Türkçe ile yazılmıştır. Fehmi Gür, genellikle sevgi, dostluk, yardımlaşma ve dürüstlük gibi değerlere önem vermiştir. Bunların yanında vatansever olmak ve sıkıntılara karşı sabırlı olmak da onun için ayrı bir öneme sahiptir. Gür, şiirlerinde hem toplumsal hem de bireysel değerlere yer vermiştir. Fehmi Gür'ün şiirleri değerler eğitimi unsurları ve söz varlığı bakımından bugüne kadar incelenmemiştir. Bu çalışma bu alanda ilktir.
Özet (Çeviri)
Literature is an art that arouses aesthetic pleasure. While arousing aesthetic pleasure meanwhile it aims to educate people and guide the beauty. While it refers it also takes into consideration the elements of educational values. Folk literature, a person and a group of people who have a tradition, is a collection of creations that contain aesthetic concerns. Folk poets come out of the public, poets are who dedicate the works to the public and aim to pass the public various values . 'Values and vocabulary in from Arapgir folk poet Fehmi GUR'S selected poems' under thetitle of in this study we prepared the reason why Fehmi Gür was elected. In addition to being a popular poet in Malatya, his poems have a deep meaning. In this research, Assist Prof. Dr Ramazan CIFTLIKCI's books, published in two volumes, were studied. 100 poems were selected from his work, terms of values education were examined and vocabulary was determined in these poems. Our study is consist of five parts. In the first part of our study, the aim and importance of the study are mentioned. In the second part, theoretical information related to the subject of the study and related studies were given and the author was introduced. In the third part, information about the method of the study is given. In the fourth part, Fehmi GUR's selected poems were examined in terms of values education and vocabulary. In the fifth part of the study, results and suggestions are mentioned Fehmi GUR, he is a poet who lived in Arapgir, the town of Malatya, and connected with the traditions and customs of the region. He often mentions Arapgir in his poems. GUR, wrote his poems with syllabic meter and used his own name in the last verse of the poems. He intensely mentioned malfunction, mistake and corruption of society in his poems. Poems are medium plainness in the sense of language. In some of the selected poems, Arabic and Persian words were found with composite and some poems were written in a simple Turkish. Fehmi GUR has always attached importance to values such as love, friendship, solidarity and honesty. In addition to being patriotic and be patient with the problems, it is also important for him. GUR, has included both social and individual values in his poems. In terms of values education elements and vocabulary, Fehmi GUR's poems have not been examined so far. This study is the first in this field.