Büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standardı (BOBİ FRS): Muhasebe uygulayıcılarına yönelik bir araştırma
The financial reporting standard for large and medium sized enterprises (BOBI FRS): A research on accounting practitioners
- Tez No: 553093
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), Financial Reporting Standard for Large and Medium Size Enterprises (BOBI FRS), International Financial Reporting Standards (IFRS)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Küreselleşen dünyada işletmelerin finansal tablolarının karşılaştırılabilir olması amacıyla muhasebe uygulamalarında standartlaşma yönünde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede finansal raporlama birliği açısından Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) seti kullanılmaktadır. Ancak UFRS'nin, genel itibariyle borsada işlem gören işletmeleri kapsaması, uygulama alanının genişlemesine engel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda, ülkemizde bağımsız denetime tabi işletmelerden, Türkiye Finansal Raporlama Standartları'nı (TFRS) uygulamayanlar için yerel bir finansal raporlama seti ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu amaçla, 29 Temmuz 2017 tarihinde 30138 Sayılı Tebliğ ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Seti (BOBİ FRS) yayınlanmış ve 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmiştir. BOBİ FRS genel olarak TFRS esas alınarak hazırlansa da TFRS ile arasında finansal raporlamaya etki edebilecek önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bu çalışmada, BOBİ FRS ile tam set TMS-TFRS arasındaki temel farklılıkların tartışılması ve örneklendirilmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak, muhasebe uygulayıcılarının Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) hakkındaki görüş ve düşüncelerini belirlemek amacıyla anket çalışması uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
There have been significant developments in the standardization of accounting practices to make the financial statements comparable in the globalizing world. The International Financial Reporting Standards (IFRS) set is used for financial reporting unity in many countries, especially in Europe. However, since IFRS generally covers the companies listed on the stock exchange, this prevents the application area of IFRS from spreading. For this purpose, the need for the local financial reporting standards has emerged for companies that are subject to independent audit but do not apply do not apply Turkish Accounting Standards/Turkish Financial Reporting Standards. Thus, Financial Reporting Standard for Large and Medium Size Enterprises (BOBI FRS) was published on 29 July 2017 with the Notification No: 30138 and entered into force on 1 January 2018. Although BOBİ FRS is generally prepared on the basis of TFRS, there are significant differences between TFRS that may affect financial reporting. The aim of the study is to discuss and exemplify the fundamental differences between BOBI FRS and full set TMS-TFRS. In addition, a survey is conducted to determine the opinions of accounting practitioners about the Financial Reporting Standard for Large and Medium Sized Enterprises (BOBI FRS).