Üniversite öğrencilerinde yalnızlık ve psikolojik sağlamlığın yordayıcısı olarak aleksitimi
Investigating the predictive role of alexithymia on loneliness and resilience in university students
- Tez No: 553276
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Psikolojik Sağlamlık, Aleksitimi, Loneliness, Resilience, Alexithymia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde yalnızlık ve psikolojik sağlamlığın yordayıcısı olarak aleksitiminin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca araştırmada cinsiyet, sınıf düzeyi, ağırlıklı olarak kullanılan el, fakülte, romantik ilişkinin var olup olmaması, aile ortalama aylık geliri, kardeş sayısı, üniversite eğitiminde yaşanılan yer, yaşanılan sıkıntılar olduğunda psikolojik destek alıp almama gibi çeşitli demografik değişkenlere göre yalnızlık, psikolojik sağlamlık ve aleksitimi düzeylerinin anlamlı biçimde farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı İstanbul ilinde bir devlet üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerden kolay örnekleme yoluyla oluşturulmuştur. Katılımcılar, 292'si kadın ve 145'i erkek olmak üzere toplam 437 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla UCLA Yalnızlık Ölçeği, Yılmazlık Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde; Korelasyon ve Çoklu Regresyon Analizi, Bağımsız Örneklem t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey Çoklu Karşılaştırma Testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinde aleksitiminin duygularını tanımada güçlük, duyguları söze dökmede güçlük ve dışa-dönük düşünme boyutları ile yalnızlık arasında pozitif, psikolojik sağlamlık ile arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Yalnızlık ile psikolojik sağlamlık arasında ise negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Çoklu Regresyon sonuçlarına göre aleksitiminin boyutlarının yalnızlığı pozitif yönde anlamlı yordadığı ve yalnızlık düzeyi toplam varyansının yaklaşık %33'ünü açıkladığı, diğer taraftan aleksitiminin boyutlarının psikolojik sağlamlığı negatif anlamlı yordadığı ve psikolojik sağlamlık toplam varyansının yaklaşık %39'unu açıkladığı görülmüştür. Bu sonuçlara göre üniversite öğrencilerinde aleksitiminin, yalnızlık ve psikolojik sağlamlığın önemli bir yordayıcısı olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca üniversite öğrencilerinin aleksitimi düzeylerinin ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin romantik ilişkilerinin var olup olmamasına; yalnızlık düzeylerinin ise cinsiyetlerine, öğrenim gördükleri fakültelere, romantik ilişkilerinin var olup olmamasına, aile ortalama aylık gelir durumlarına ve üniversite eğitiminde yaşadığı yerlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiğine ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate alexithymia as a predictor of loneliness and resilience in university students. In addition, in this research aimed to investigate loneliness, resilience and alexithymia whether the levels differ significantly according to various demographic variables such as gender, class level, predominantly used hand, faculty, romantic relationship, family average monthly income, number of siblings, place of university education, psychological support when there are problems. The sample of the study was formed by easy sampling from the students studying in a public university in Istanbul in the academic year 2017-2018. The participants consisted of 437 students, 292 of whom were women and 145 men. UCLA Loneliness Scale, Resiliency Scale, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Personal Information Form which was created by the researcher were used to collect data. In the analysis of data; Correlation and Multiple Regression Analysis, Independent Sample t Test, One Way Variance Analysis (ANOVA) and Tukey Multiple Comparison Test were applied. According to the results of the study, it was found that dimensions of alexithymia difficulty identifying feelings, difficulty describing feelings and externally-oriented thinking is positively related to loneliness, and negatively related to resilience in university students. On the other hand a significant negative correlation was found between loneliness and resilience. According to the multiple regression results, it was found that dimensions of alexithymia predicted loneliness positively and accounted for approximately 33% of the total variance in loneliness, whereas the dimensions of alexithymia predicted the resilience negatively and accounted for approximately 39% of the total variance in resilience. According to these results, it was found that alexithymia is an important predictor of loneliness and resilience in university students. In addition, it was found that alexithymia levels and resilience levels of university students showed statistically significant differences according to whether there was a romantic relationship. Levels of loneliness were found to show a statistically significant difference with according to genders, faculties, romantic relationships, family average monthly income and place of university education. The results of the research were discussed in the light of the related literature and recommendations were presented.