Kamu ve özel sektörde kayıtlı elektronik posta kullanımının kurum performansına etkisi
The effect of using registered electronic mail in public and private sector on institutions' performance
- Tez No: 563121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Kamu Yönetimi, İşletme, Information and Records Management, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kayıtlı Elektronik Posta, Kayıtlı Elektronik Posta Mevzuatı, Elektronik imza, Registered Electronic Mail, Registered Electronic Mail Regulations, Electronic Signatur
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kayıtlı elektronik posta(KEP), e-imza ve zaman damgası kullanılarak, bir elektronik postanın iletimini güvence altına almayı, ileti gönderen ve ileti alan kişilerin kim olduklarının bilinmesini, gönderilen iletinin ne olduğunun, içeriğinin başkalarınca değiştirilmediğinin ve gönderim zamanının kesin olarak tespit edilmesini sağlamaktadır. KEP, elektronik posta yoluyla yasal geçerli ve teknik olarak güvenli bir şekilde e-belge paylaşımını sağlayabilen ve bu işlemlerle alakalı kesin delil sağlayabilen tek araçtır. Bu çalışmada, KEP sisteminin hangi ihtiyaçlara ne şekilde çözüm getirdiğine ilişkin bir fikir oluşturması, KEP sistemini kullananların iş yaşamına etkisinin neler olduğunun belirlenmesi amacını taşır. Bu kapsamda kamu sektörü ve özel sektörde KEP kullanan 325 kişiye anket yapılıp veriler toplanmıştır. Tesadüfî olmayan yöntemlerden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Keşifsel bir çalışma olup, elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiş; birbirinden bağımsız kategorik değişkenler arasında Ki-Kare (x2) analizi uygulanmış ve çapraz tablolar oluşturulmuştur. Analiz sonuçlarına göre KEP kullanımının hızlı hizmette bulunma, iş yükünü azaltma, iş verimliliğini arttırma, bürokrasi ve kırtasiyeciliği azaltma, maliyetleri azaltma gibi faaliyetlere katkısı olduğunu sonucuna varılmıştır. Ayrıca KEP tam, doğru ve geçerli bilgi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
REM provides securing transmission of an e-mail, information about sender and taker, what the message is about, confirming of unrevised content by others and its transmission time by using e-signature and time stamp. REM is the only tool which provides sharing the e-document via electronic mail as legal, valid and technically reliable and provides real evidence about this process. This study aims to create ideas about the needs REM interested in and how to offer a solution to them and it aims to determine the effect of people who use the REM system on working life. Within this framework, a survey was applied on 325 people who use REM in public and private sector and was collected data. The convenience sampling method from nonrandom methods was used in this study. Besides it is aheuristic study, the data was analyzed by SPSS program; x-square (x2) analysis was applied among the independent categorical variables and crosstabs were made. According to the results, REM contributes to quick serving, reduction of work load, incrementation of productivity, lower paperwork, red tape and costs. By the way, REM provides exact, correct and valid information.