Failure of HTPB based composite solid propellants
HTPB Bazlı kompozit katı yakıtların yetmezliği
  1. Tez No: 56498
  2. Yazar: S.ENDER KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yetmezlik Analizi, Yetmezlik Kriterleri, Katı Yakıt, Sonlu Eleman Yöntemi. vı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz HTPB BAZLI KOMPOZIT KATI YAKITLARIN YETMEZLİ?İ Koç, S. Ender Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A Erman Tekkaya Haziran 1996, 120 sayfa Roket motorunun tam bir yapısal analizi, detaylı bir yetmezlik analizini içerir. Katı yakıt, roket motorunun en önemli parçalarındandır. Yakıtın viskoelastic doğası, yetmezlik parametrelerinin belirlenmesini zorlaştırır. Bu çalışmanın amacı, HTPB bazlı kompozit katı yakıtlarına uygulanabilecek yetmezlik parametrelerinin ve yetmezlik kriterlerinin elde edilmesidir. İlk olarak, katı yakıt çekirdeğinde görülen yetmezlik tipleri ve yetmezlik durumunu önceden haber verecek yetmezlik kriterleri araştırıldı. Daha sonra, bu yetmezlik kriterleri için gerekli olan yetmezlik parametreleri, geniş bir sıcaklık ve genleme hızı aralığında, tek eksenel çekmetestleri ile belirlendi. Son olarak, elde edilen yetmezlik kriterleri, tek ve çift eksenel çekme deneyleri ile ve analog motorlarının ateşlenmesiyle doğrulandı. Yakıt çekirdeğindeki çatlak ilerlemesinin basınç-zaman grafiği üzerinden gözlenebilmesi için, analog motorlar aşın yüklendi. Test numunelerinin kritik noktalarında ve analog motorlarındaki çentiklerin uç noktalarında, gerilim ve genleme durumlarının belirlenmesi için sonlu eleman analizleri yapıldı. Bu gerilim ve genleme durumları, yetmezlik kriterleri ile belirlenen yetmezlik durumları ile karşılaştırıldı. Bu doğrulanan yetmezlik kriterleri ile bir roket motoru için bilinmesi gereken emniyet payı belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAILURE OF HTPB BASED COMPOSITE SOLID PROPELLANTS Koç, S. Ender M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya June 1996, 120 pages A complete structural analysis of a rocket motor contains a detailed failure analysis. The solid propellant is one of the main parts of the rocket motor. Its viscoelastic nature makes the determination of the failure parameters harder. The purpose of this study is to obtain failure parameters and failure criteria that are applicable to the HTPB based composite solid propellants. First, types of failure seen in the solid composite propellant grains and failure criteria used to predict the failure state have been investigated. Next, failure parameters, required for these criteria have been determined by uniaxial tensile tests performed for a wide range 111of temperature and strain rate. Finally, obtained failure criteria have been verified by uniaxial and biaxial tensile tests and igniting analogue motors. The analogue motors have been overloaded in order to observe crack propagation in the propellant grain via pressure-time curve. The finite element analyses have been performed to determine the stress and strain states at the critical points of the test specimens and at the tip of the notches of the analogue motors. These stress and strain states are compared with the failure states that are determined by the failure criteria. The verified failure criteria are used to determine the margin of safety which has to be known for a rocket motor. Keywords'. Failure Analysis, Failure Criteria, Solid Propellant, Finite Element Method. IV