Consumer expectations from the internet of things: A study on smart home products
İnternetten tüketici beklentileri akılı ev ürünleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 569166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı ev, birleşik analiz, birlikte çalışabilirlik, domotik, güvenilirlik, güvenlik ve mahremiyet, kullanışlılık, Nesnelerin İnterneti, Conjoint Analysis, domotics, internet of Things, interoperability, reliability smart home, security and privacy, usefulness
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Nesnelerin İnterneti, tüm araştırmacıların ilgi odağı haline geldiği bir dünyada, akıllı evler veya akıllı ev ürünleri kendilerini takip edilmesi gereken en yeni trendlerden biri olarak göstermiştir. Akıllı evler, evin birden fazla işlevini izleyen ve kontrol eden ve ev cihazlarının birbirleriyle ve aynı anda ev sahipleriyle etkileşime girmesini sağlayan oldukça gelişmiş sistemlerle donatılmış evlerdir. Bu tezin amacı, önce akıllı ev ürünlerinin temel özelliklerini belirlemek, daha sonra bu ürünlerden beklenen tüketici beklentilerini birleşik analiz yöntemini kullanarak araştırmaktır. Bu araştırmanın bulguları çok sayıda gelişim alanı göstermiştir. Araştırılan 155 katılımcı için ideal akıllı ev ürünleri profili; yüksek gizlilik ve güvenlik, aşırı kullanışlılık ve güvenilirlik, orta düzeyde birlikte çalışabilirlik ve düşük maliyete sahip bir profildi. Birleşik analiz ve öznitelik öneminin parça değerinin hesaplanmasında Pazarlama Mühendisliği Yazılımı için Excel kullanılmıştır. Katılımcılar, mahremiyet ve güvenlik için yüksek önem göstermişler daha sonra önemli niteliklerin %50'den fazlasını temsil ettikleri kullanışlılık, daha sonra fiyat ve güvenirlilik ve en sonda ortak çalışabilirlik gelmiştir. Pazar payları, mevcut 9 ürün profili için İlk Tercih Kuralı kullanılarak tahmin edildi; Tüketiciler için ideal ürün% 30 pazar payıyla yüksek gizlilik ve güvenlik, aşırı kullanışlılık ve birlikte çalışabilirlik, orta güvenilirlik ve düşük maliyete sahip Insteon Hub Merkezi Kontrol Ünitesi idi. Sonuçlar gösteriyor ki, maliyet ve tanıtım stratejilerinin değiştirilmesinin yanı sıra gizlilik, güvenlik ve birlikte çalışabilirlik gibi akıllı ev ürünlerinin bazı teknik alanlarda çalışması akıllı ev ürünleri üreticileri için pazar payını artırabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In a world where the Internet of Things is becoming a center of interest of all researchers, domotics or smart home products has demonstrated itself as one of the hottest trends to follow. Smart homes are homes equipped with highly advanced systems that monitor and control the multiple functions of the home and that allow the home devices to interact with each other and with the householders at the same time. The purpose of this thesis first is to identify the main important attributes of smart home products, then to investigate the consumer expectations from these products by using the conjoint analysis method. The findings of this research have shown multiple area of development. The ideal smart home product profile for the 155 investigated respondents was one with high privacy and security, extreme usefulness and reliability, moderate interoperability and low cost. The Marketing Engineering Software for Excel was used in order to estimate part worths for the conjoint analysis and the attribute importance. Respondents had shown a high importance for privacy and security and then usefulness in which they represent more than 50% of the attributes importance, then come reliability and price and at the end interoperability. Market shares were predicted by using the First-Choice Rule for 9 existing product profiles; the ideal product for consumers was the Inseton Hub Central Controller with a high privacy and security, extreme usefulness and interoperability, moderate reliability and a low cost, with 30 % of the market share. The results demonstrate that modifying costing and promotional strategies as well as working on some technical areas of the smart home products such privacy and security and interoperability could increase market share for smart home products producers.