Kent markası yönetimi sürecinde sosyal medyanın rolü: İnstagram özelinde İstanbul-Amsterdam karşılaştırması
The role of social media in the city brand management process: A comparison of official instagram accounts of İstanbul and Amsterdam
- Tez No: 572770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: marka, marka kent, sosyal medya, Instagram, oneistanbul, iamsterdam, brand, city brand, social media, Instagram, oneistanbul, iamsterdam
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde değişen rekabet koşulları altında ekonomik açıdan avantaj elde edebilmek amacıyla kentler, ürün ve hizmet markaları gibi birbirleriyle yarışır durumdadır. Kentler, daha fazla ziyaretçiyi ve kârlı yatırımı çekme, daha kalifiye iş gücünü barındırma, sahip olduğu değerleri koruma ve geliştirme motivasyonuyla kurum markaları gibi yönetilebilmektedir. Bu sebeple kent markasının yönetim sürecinin bir parçası olan kent tanıtımında medyanın etkisi yadsınamaz. Teknolojik aygıtlardaki gelişmeler, internet kullanım oranındaki hızlı artış ve daha fazla insanın her geçen gün çevrimiçi platformlarda aktif olması nedeniyle kent markaları da sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır. Sosyal medyadaki Instagram mecrasının kent markası imajının ayırt edici özelliklerinin yansıtılmasında rolü olduğu söylenebilir. Bu bağlamda kent markası yönetimi sürecinde sosyal medyanın rolünü ortaya koyabilmek amacıyla İstanbul'un Instagram'daki temsilî hesabı“oneistanbul”ile Amsterdam'ın temsilî hesabı“iamsterdam”karşılaştırılmıştır. İçerik analizi yöntemiyle incelenen içeriklerden elde edilen bulgulardan yararlanarak kent markası yönetimi sürecinde kent imajının yansıtılmasında ve kent markasının temsil edilmesinde sosyal medya mecralarından Instagram'ın pozitif etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, cities are competing with each other like product and service brands in order to gain an economic advantage under changing competition conditions. Cities can be managed as corporate brands with the motivation of attracting more visitors and profitable investments; to have more qualified workforce and to preserve and develop the values it possesses. For this reason, the influence of media in city branding, which is a part of the management process of the city brand, to promote the city cannot be denied. Due to the developments in technological devices, the rapid increase in internet usage rate and the fact that more and more people are active on online platforms with each passing day, city brands are also actively using social media. It can be said that Instagram has a role in reflecting the image of the city brand and its distinctive characteristics on social media. In this context, in order to reveal the role of social media in the process of city brand management,“oneistanbul”and“iamsterdam”Instagram accounts are compared as representatives of Istanbul and Amsterdam. By using the findings obtained from data evaluation by content analysis method, it is determined that Instagram, one of the social media channels, has a positive effect on city brand management.