Challenges faced by people with physical disabilities in their daily lives: The Case Study of Mogadishu city
Fiziksel engelli bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar: Mogadishu şehri örneği
  1. Tez No: 572828
  2. Yazar: AWEIS AHMED MOALLIM ABDULLAHI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, sağlık hizmeti, eğitim zorluğu, ekonomik zorluk, çevresel zorluk, sosyal zorluk, fiziksel engelliler, Disability, health service, educational challenges, economic challenges, environmental challenges, social challenges, people with physical disabilities
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünya Sağlık Örgütün'ün (DSÖ) (2011) dünya engellilik raporuna göre, dünya çapında yaklaşık 650 milyon insan engelilik ile yaşıyor ve bu bireylerin % 80'ninden fazlası Somali de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde bulunmaktadir. Gelişmekte olan ülkelerde engelli kişiler genellikle marjinal duruma düşerler ve engelliliklerinden dolayı zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı fiziksel engeli olan bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma nitel bir araştırmadır ve Somali'nin başkenti Mogadişu şehrinde yapılmıştır. Çalışmada veriler nisan-haziran 2017 tarihlerinde toplanmıştır. (Katılımcılar 25 fiziksel engelli ve 20 bu bireylerin aile üyeleri olmak üzere toplam 45 kişiden oluşmaktadır). Veriler, fiziksel engelliler ve aileleri ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Elde edilen veriler üzerinde içerik analizi yapılmıştır. Çalışmada, fiziksel engelli bireylerin çoğunluğunun sağlık hizmetlerine, eğitime ve istihdama sınırlı ya da erişimlerinin hiç olmadığı ve çoğunlukla sosyal ve ekonomik olumsuz algı ve ayrımcılık deneyimlediği ve dolayısıyla daha iyi bir yaşam kalitesini elde etmelerini engellediği bulunmuştur. Engellilik bilincinin ve özürlülük politikalarının oluşturulmasının, bedensel engellilerin daha geniş bir toplumsal yaşama dahil edilmesini kolaylaştırabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
According to World Health Organization (WHO) (2011) World Disability Report, there are about 650 million people with disability in the worldwide. And more than 80 percent of persons with disabilities live in developing countries including Somalia. Persons with disabilities in developing countries are often marginalized and face challenges because of their disability. This study's aim was to find out the challenges faced by people with disability in their daily lives. The qualitative study was conducted in Mogadishu city, capital of Somalia. The data were collected from April to June 2017. The participants comprised of 25 people with physical disabilities and 20 of their family members. The data were collected through face to face interviews with the people with physical disabilities and their families. To analyze the data, content analysis was used. The study found out that majority of people with physical disabilities have limited or no access to health services, education, and employment, and often experience social and economic stigma and discrimination, which consequently prevents them from obtaining a better quality of life. It can be concluded that disability awareness and formulation of disability policies can make it easy for the people with physical disabilities to be included in the larger community.