Implementation of new supply chain technologies in retail market, a research about hypermarkets and supermarkets
Yeni tedarik zinciri teknolojilerinin perakende sektöründe kullanılması, hipermarketler ve süpermarketler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 578697
  2. Yazar: BİLAL ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni teknolojiler, Perakendeci, Tedarik zinciri, Tedarik zinciri teknolojileri, New technologies, Retailer, Supply chain, Supply chain technologies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Günümüzde küresel rekabetin hızlanmasıyla birlikte tedarik zincirinin bir parçası olan perakende şirketleri, yeni teknolojiler kullanarak değişime ayak uydurabilmek için kendilerini yeniden yapılandırıyorlar. Hayatta kalabilmek için yeni teknolojik kullanımların arttırılması, hem akademisyenler hem de işletmeciler tarafından kabul edilen bir gerçektir. Yeni teknolojiler, hayatta kalmak için sürekli olarak değişiyor ve geliştiriyorlar. Ayrıca, insanlar, süreçler, veriler ve nesneler arasında bağlantı sağlıyorlar. Perakendecilik sektöründe fiziksel, bilgi, finansal ve insan kaynakları kullanımını düzenleyerek daha verimli bir şekilde değer yaratmanın yeni yolları sunma gibi daha yüksek faydalar sağlıyorlar. Bu çalışmada amaç, yeni tedarik zinciri teknolojilerinin (3 boyutlu yazıcılar, insansız araçlar, nesnelerin interneti, yapay zeka, bulut, robotlar, artırılmış gerçeklik ve büyük veri) perakende şirketlerini nasıl etkileyeceği hakkında yeni bir bakış açısı ortaya koymaktır. Bu araştırma ile perakendecilerin yenilikçi teknolojileri kullanmaya hazır olup olmadıkları sorusuna cevap vermeye çalışıyoruz (3 boyutlu yazıcılar, insansız araçlar, nesnelerin interneti, yapay zeka, bulut ve büyük veri). Araştırma ayrıca, bu yeni tedarik zinciri teknolojilerinin perakendecilerin performansı üzerinde olumlu bir etki göstereceğini ortaya koyuyor ve bu tür teknolojileri benimsenmesinin perakende sektörünün etkinliğini artıracağını savunuyor. Yeni tip teknolojilerin tedarik zinciri süreçlerine adaptasyon yeteneğini anlamak için, gıda ve market perakende sektörlerinde çalışan uzmanlarla derinlemesine görüşme ve anket yapılmıştır. Yanıtların güvenilirlik düzeyini test edildikten sonra, perakendecilerin bu teknolojiler üzerindeki kararlarını etkileyen faktörler ve eğilimleri bulunmaya çalışılmıştır. Böylece , perakende sektöründe yeni teknolojilerin benimsenmesi üzerinde hangi faktörlerin etkili olduğu konusunda görüş bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the acceleration of global competition, retail companies, as a part of supply chain, restructure themselves to keep pace with changes by using new technologies. Increasing new technological utilization's in order to survive is a fact that has been accepted by both academicians and business professionals. New technologies are constantly changing and improving operations for survival. They provides connection between people, processes, data, and things. In retail sector, they also offers higher benefits such as offering new ways to create value more efficiently by organizing the use of physical, information, financial, and human resources. In this study, the aim is to give new insights how new supply chain technologies (3d printers, unmanned vehicles, internet of things, artificial intelligence, cloud, robots, augmented reality, and big data) will effect retail organizations. With this research, we try to answer to a question: Whether the retailers are ready to use these new technologies (3d printers, unmanned vehicles, internet things, artificial intelligence, cloud, and big data). This research also suggests that these new supply chain technologies will demonstrate favorable impact on performance of retailers, and this study further believes the new wave of this type of technology adoption will develop the effectiveness of the retail sector. To understand to adaptation capability of these new type of technologies in supply chain processes, in-depth interview and survey were made with expertiser working in food and grocery retailing sectors. After testing relevancy of answers, proper ones are going to be used to determine factors and tendencies that effect retailers' decisions on these technologies. So, we could give sight about what factors effect on these new technologies adoption in retail market.