The impact of mind mapping technique on students' academic success and motivation in learning vocational English
Zihin haritalama yönteminin öğrencilerin mesleki İngilizce öğreniminde akademik başarısı ve motivasyonu üzerine etkisi
- Tez No: 583080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY AKARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zihin Haritalama Yöntemi, Motivasyon, Mesleki Yabancı Dil, Özel Amaçlı İngilizce, Mind Mapping Technique, Motivation, Vocational English, Electric-Electronic, ESP
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışma, zihin haritalama tekniğinin mesleki yabancı dil öğrenen meslek lisesi öğrencilerinin motivasyonları ve akademik başarıları üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlar. Denkleştirilmemiş ön test- son test kontrol gruplu desenin kullanıldığı bu çalışmaya Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik bölümü 9,10,11 ve 12. sınıfa devam eden, yaşları 14 ile 19 arasında değişen, 115 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırma uygulaması 2018-2019 akademik yılı döneminde gerçekleştirilmiştir ve Elektriğin Esasları, Ölçme, Elektrikli Motorlar modülleri ile bunların alt modülleri olan Elektriğin Temel Esasları, Doğru Akım Esasları, Alternatif Akım Esasları, El ve Güç Aletleri, Elektriksel Büyüklükler ve Ölçülmesi, Zayıf ve Kuvvetli Akım Devreleri, Analog Devre Elemanları, Fiziksel Büyüklüklerin Ölçülmesi, Elektrikli Ev Aletlerinde AC ve DC Motorlar adlı meslek dersi modüllerini kapsar. Uygulamadan önceki safhada Elektrik-Elektronik bölümünden yedi öğretmenin görüşleri alınarak öğretilecek terim ve modüller belirlenmiş, başarı testi soruları kararlaştırılmış, öğrenciler kontrol ve deney grupları olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna Zihin Haritalama Tekniğinin uygulanması ve oluşturulması ile ilgili ön eğitim verilmiştir. Başarı testlerinin yanı sıra her iki gruba da verilmek üzere motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Çalışma esnasında deney grubu öğrencilerine konuları özetlemek amacıyla önceden hazırlanmış dijital zihin haritaları sunulmuştur. Ayrıca deney grubu öğrencileri konu ile ilgili kendi zihin haritalarını oluşturmuştur. Kontrol grubu öğrencilerine ise ezberleme, listeleme, soru-cevap gibi klasik tümdengelimsel teknikler kullanarak ders anlatılmıştır. Ön-son başarı testlerinin ve uygulanan ölçeğin verileri SPSS 17 programı aracılığıyla karşılaştırılmış ve çalışma sonunda zihin haritalama yönteminin mesleki yabancı dil öğreniminde öğrencilerin motivasyonu ve akademik başarı seviyeleri üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir. Gelecekte, Mind Mapping Tekniği'ne dayalı olarak bilgisayar tabanlı veya birey tabanlı hazırlanacak, mesleki İngilizce derslerinde kullanılacak, öğrencilerin ilgisini çekerek dersleri daha etkin ve yüksek verimliliğe taşıyacak modüllerin oluşturulması öğrencilerin mesleki İngilizceye hakimiyetini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
The current research aims to find out the impact of Mind Mapping Technique (MMT) on motivation and academic success of students learning vocational English. Applying a non-equivalent pre-test post-test control group design, the research includes 115 male students aged between 14 and 19 from 9th,10th, 11th and 12th grades attending Electric-Electronic department of Nevşehir Vocational and Technical High School. The experimental implementation was realized in 2018-2019 academic year regarding Bases of Electric, Measurement and Electrical Engines branches and their subbranches; The Fundamentals of Electric, Direct Current & Alternative Current Bases, Manuel &Electrical Tools, Measuring Electrical Quantity, Weak and High Current Circuits, Analog Circuit Components, Measuring Physical Quantities, AC and DC Engines of Electrical Household Devices. In the pre-application phase of the study, the vocational terms to be taught were selected and the items of academic success test were determined with the help of seven Electric-Electronic department teachers and students were divided into two groups; control and experimental group. The application of the Mind Mapping technique and creating mind maps were taught to the participants of the experimental group. Apart from the academic success test, a motivation questionnaire was also given to all of the participants. During the learning process, pre-organized digital Mind Maps were showed so as to summarize the electric-electronic department modules that were taught to the experimental group students and they also created their own mind maps. Control group was taught with traditional deductive techniques, such as memorizing, listing, asking questions. Pre-post academic tests and IMMS scales were compared via SPSS 17 programme. The results of this study have demonstrated that using Mind Mapping Technique in vocational English courses has positive effects both on motivation and academic success levels of the learners. In the future based on this Mind Mapping Technique through using the mind mapping tools both on self generated and computer-generated levels, more modules will be formed and applied during the vocational English lessons, attracting the attention of the students and making the lessons more efficient and fruitful result oriented.