Yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde bölgesel kalkınma ajansları
Regional development agencies within the framework of new public administration
  1. Tez No: 588217
  2. Yazar: SAKİN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL DEMİRKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Classical Public Administration, New Public Administration, Regional Development Agencies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel Şehirler ve İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bölgesel Kalkınma Ajanslarını yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde inceleyerek, bölge ve ülke ekonomisine katkılarını ortaya koymaktır. Bu kapsamda çalışmada Klasik Kamu Yönetiminin ortaya çıkışı, gelişimi, Yeni Kamu Yönetimi anlayışının çıkış nedenleri, ilkeleri, stratejileri ortaya konmuştur. Araştırmada bölgesel kalkınma ajanslarının dünya genelinde gelişimi, türleri, görevleri ve sundukları hizmetler ele alınmıştır. Ayrıca yeni kamu yönetimi anlayışında ortaya çıkan bölgesel kalkınma ajanslarının Türkiye'deki gelişimi, kuruluş amaçları, temel özellikleri, finansal kaynakları, faaliyetleri ve Türk Kalkınma Ajansları teşkilat yapıları ele alınmıştır. Çalışma, kamu yönetiminde meydana gelen anlayış farklılıklarına ve yeni kamu yönetimi anlayışı içerisinde kurulan yeni kurumların, işleyiş tarzlarına ve bu kurumların yapılarına ilişkin özgün olması bakımından önemlidir. Diğer bakımdan çalışma, yararlandığı kaynak çeşitliliği ve yeni kamu yönetimi anlayışına getirdiği yeniliklerle farklı bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the Regional Development Agencies within the framework of the new public management approach and to reveal their contributions to the regional and national economy. In this context, the emergence and development of Classical Public Administration, the reasons, principles and strategies of the new Public Administration concept are presented. In this research, the development, types, duties and services of regional development agencies around the world are discussed. In addition, the development of new public management of regional development agencies in emerging understanding in Turkey, organizational goals, basic facilities, financial resources, activities and organizational structure of the Turkish Development Agency is discussed. The study is important in terms of being unique about the differences in understanding in public administration and the functioning of new institutions and their structures within the new public administration approach. In other respects, the study offers a different perspective with the diversity of resources it utilizes and the innovations it brings to the new public management approach.