Bir ödeme metodu olarak akreditif ve UCP 600
Foreign trade payment method letter of credit and UCP 600
- Tez No: 589324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAY KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Ödeme Şekilleri, Akreditif, Karşılaşılan Sorunlar, Rezerv Kavramı, International Trade, Forms of Pay-ment, Letter of Credit, The Problems Encountered, The Concept of Discrepancy, UCP 600, ICC, Payment Term
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Uluslararası ticaretin doğası gereği yapılan uzak mesafeli ticari işlemler, taraflar arasında güven eksikliğinin varlığını ortaya koymuştur. Akreditifler kendine özgü araçlardır. Akreditif satıcı ve alıcı arasında güvenli bir ödeme mekanizması olarak hizmet vermektedir. Ülkemizde ve diğer ülkelerde uluslararası ticaretin yapılması sırasında ödemeler yoğun olarak akreditif üzerinden yapılmaktadır. Akreditifli ödeme şekli, uluslararası ticarette kullanılan önemli bir ödeme şeklidir. Bu ödeme şeklinin uygulanmasında Milletlerarası Ticaret Odası (MTO) tarafından düzenlenen yeknesak kurallar genel kabul görmüş kurallar olup en son düzenleme 1 Temmuz 2007 tarihli 600 No' lu yayınla getirilmiştir. UCP ilk kez 1933'te yayınlandı. O zamandan beri gelişen uluslararası ticaret değişen zamanlara ve artan ticaret gereksinimlerine uyum sağlayarak ICC yayını UCP 600 olarak bilinen yasa ilk çıkarıldığından beri altıncı versiyonudur. Bu çalışmada, akreditiflerin tarihsel gelişimi ve tanımı ile birlikte belgeler, rezerv bu konular kapsamında UCP 600 ile gelen farklılıklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
By nature of international trade, long distance commercial transactions bring the lack of trust between parties to light. Letters of credit are truly peculiar devices. Between seller and buyer, letter of credit serves as a secure payment mechanism. Turkey is relatively high as compared to the world average Payments are intensively made by means of letter of credit in international trade in our country and other countries. Letter of credits are important payment terms used in international trade transactions. Chamber of Commerce (ICC) Rules, namely, Uniform Customs and Practice for Documentary Credits are the rules generally acknowledged by related trade parties and the final publication came into life on 1 July 2007 is publication no: 600. The UCP were first published in 1933.Since then they developed as international trade expanded,adjusting to changing times and growing needs of commerce. This paper focuses on the historical development of letter of credits, its definition together with the documents, discrepancies under letter of credit transactions and the latest advances in this field brought by UCP 600.