Çalışanlarda iş anlamı ile motivasyon ilişkisi
Relationship between job meaning and motivation in employes
- Tez No: 590009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş anlamı, iş anlamı kavramı, motivasyon, motivasyon teorileri, motivasyon faktörleri, business meaning, concept of business meaning, motivation, motivation theories, motivation factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yaşamı sürdürebilmek adına ihtiyaç duyulan en temel şartlardan biri gelir sahibi olabilmektir. Hayatımızı sürdürebilecek bir işe sahip olduğumuzda verimli çalışmak iyi performans göstermek kurumlar açısından önemsenmektedir. İşi anlamı ve motivasyon kavramları bu noktada ortaya çıkmaktadır. İşi ile arasında anlam bağı kuramamış motivasyonu düşük çalışalar hem kendilerine hem de kurumlarına zarar vermektedir. Kurumlar iş ile anlam bağını kurmuş motivasyonu yüksek çalışanlara sahip olmak istemektedir. Bunu sağlayabilmek için özellikle son zamanlarda yeni girişimler, etkinlikler, eğitimler düzenlenmektedir. Çünkü işletmeler tarafından elde edilmek istenen verimin sağlayıcısı insandır, insanları verimli olmaya itende motivasyon ve iş anlamı kavramlarının yüksek olmasıdır. Bu nedenle kurumlar hem iş anlamı hem de motivasyon kavramlarına önem vermektedir. Bu doğrultuda Steger ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilen, Fındıklı ve arkadaşları (2017) tarafından Türkçeye uyarlanıp güvenirlik-geçerlik çalışmaları yapılan İşin Anlamı Ölçeği ve Gagne ve arkadaşları (2010) tarafından geliştirilen ve Çivilidağ (2017) tarafından Türkçeye uyarlanarak güvenirlik ve geçerlik çalışmaları yapılan "Çok Boyutlu İş Motivasyonu Ölçeği kullanılarak işin anlamlı bulunması ve motivasyon arasındaki ilişki araştırmak bu tezin amacı olmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most basic conditions needed to sustain life is to have an income. When we have a job that can sustain our lives, it is important for institutions to work efficiently and perform well. The concepts of job meaning and motivation arise at this point. Those who work with low motivation who are unable to make sense of their work harm both themselves and their institutions. Institutions want to have highly motivated employees who have established a connection of meaning with business. In order to achieve this, new initiatives, events and trainings have been organized especially recently. Because people are the provider of the desired efficiency to be obtained by businesses, motivation and business meaning concepts are high in pushing people to be efficient. For this reason, institutions place emphasis on both the concepts of business meaning and motivation. The aim of this thesis was to investigate the relationship between work and motivation by using the“multidimensional work motivation scale ”which was developed by Steger and his colleagues (2012), adapted to Turkish by Findikli and his colleagues (2017), and the meaning scale of the work performed by Gagne and his colleagues (2010) and adapted to Turkish by Çivilidağ (2017).