A comparison of the communicative language teaching (CLT) and teaching proficiency through reading and storytelling (TPRS) methods on the motivation of the EFL students
İletişimsel dil öğretimi (CLT) ve okuma ve hikaye anlatma (TPRS) yoluyla öğretme yeterliliklerinin EFL öğrencilerinin motivasyonlarına ilişkin bir karşılaştırması
- Tez No: 781852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: EFL öğrencisi, TPRS, CLT, motive edici faktörler, EFL student, TPRS, CLT, motivational factors
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Okuma ve Hikâye Anlatma Yoluyla Öğretme (TPRS) yönteminin dil edinimi için en güçlü ve etkili yöntemlerden biri olduğu uzun zamandır kabul edilmektedir. Gerçek materyallerin ve ilgi çekici etkinliklerin kullanımını vurgulayan İletişimsel Dil Öğretimi (CLT) yöntemi de dil yeterliliğini artırmada oldukça etkili olduğu iddiasıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışma, TPRS ve CLT yöntemlerini karşılaştırarak, bu yöntemlerin dil öğrenenlerin çeşitli motivasyon faktörleri üzerindeki olası etkilerini bulmak için yapılmıştır. Bu nicel çalışmada veri toplamak için“İngilizce Öğrencileri için Motivasyon ve Dil Öğrenimi”anketi kullanılmıştır. Motivasyon faktörü anketi 155 öğrenci tarafından tamamlandı. Katılımcıların 78'i TPRS aracılığıyla ve 77'si CLT aracılığıyla İngilizce eğitimi almıştır. Google Dokümanlar formları katılımcıların öğretmenlerine gönderilmiş ve öğretmenler dokümanları WhatsApp gruplarında öğrencileriyle paylaşmıştır. Anketin ilk bölümünde katılımcıların okulları, cinsiyetleri ve kaçıncı sınıf olduklarına dair sorular yer almaktadır. İkinci bölüm ise Bütünleştirici, Araçsal, Çaba, Değerlik ve Beklentiler gibi motivasyon unsurlarıyla ilgili soruları kapsar. Bulgular, İngilizce öğrenmek için TPRS kullanan katılımcıların Bütünleştirici Motivasyonu Araçsal Motivasyondan daha yüksek değerlendirdiğini, CLT katılımcılarının ise Enstrümantal Motivasyonu Bütünleştirici Motivasyondan daha yüksek olarak değerlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca bulgular, cinsiyet ve sınıf düzeyinin kişinin motivasyonu üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu araştırmanın sonuçları, eğitimcilere ve dil eğitmenlerine, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerde motivasyonu artırmak için en etkili yöntemi belirlemede yardımcı olacaktır. Bulgular TPRS öğrencilerinin genel olarak CLT öğrencilerinden daha fazla motive olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
It has long been acknowledged that the Teaching Proficiency through Reading and Storytelling (TPRS) method is one of the most powerful and effective methods for language acquisition. The Communicative Language Teaching (CLT) method, which stresses the use of real materials and engaging activities, has also been used quite extensively with the claim that it is highly effective at promoting language proficiency. In this study, a comparison of Teaching Proficiency through Reading and Storytelling (TPRS) and Communicative Language Teaching (CLT) methods are carried out to find out the likely effects of these methods on language learners' various motivational factors. The present study is quantitative research in which the“Motivation and Language Learning with Students of English”survey is used to collect data. The motivational factor questionnaire was completed by 155 students in which 78 of the participants studied English through (TPRS) method and 77 of the participants studied English through (CLT) method. The Google Docs forms were sent to participants' teachers, who shared the documents in WhatsApp groups with their students. The first section of the questionnaire enquired about the participants' school, gender, and level of grade. The second section covers questions about motivational elements including integrative, instrumental, Effort, Valence, and Expectancies. The findings showed that participants using TPRS to learn English were more motivated than those using CLT across all motivational factors. Furthermore, the findings revealed that gender and grade level had an influence on students' motivation. The results of this research will help educators and language instructors determine the most effective method for promoting motivation in EFL students and increasing motivation for language acquisition, and it demonstrated that TPRS students are more motivated than CLT students overall.