Hacı Bektāş-ı Velį'nin eserlerinde söz varlığı
Word presentation in Hacı Bektâş-ı Veli works
  1. Tez No: 591830
  2. Yazar: FATMA KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DEMİREL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hacı Bektāş-ı Velį, Söz Varlığı, Hacı Bektāş-ı Velį'nin Eserleri, Eski Anadolu Türkçesi, Hacı Bektāş-ı Velį, Vocabulary Entity, Works of Hacı Bektāş-ı Velį, Old Anatolian Turkish
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 955
Özet
Hacı Bektāş-ı Velį 13. yüzyılda yetişmiş olan, Türk diline ve Türk kültürüne büyük katkılar sunan alim, mutasavvıf bir bilgindir. Onun eserlerini oluşturan söz varlığı Türk dilinin Batı Türkçesine doğru yol alan döneminin özelliklerini yansıtır. Dolayısıyla söz konusu olan sözcükleri anlam açısından ayrıntılı bir şekilde hazırladığımız çalışma, bu dönem üzerinde mevcut olan söz varlığı alanındaki araştırma eksikliğinin giderilmesine katkıda bulunacaktır. Tezimizde, Hamiye Duran'ın neşrettiği Velāyet-nāme, Makālāt, Besmele Tefsiri adlı eserler ile Hüseyin Özcan'ın neşrettiği Fatiha Tesfiri olmak üzere dört eser içerisinde yer alan sözcükler başlıklarına göre kategorize edilmiş ve anlam bakımından incelenmiştir. İncelenen sözcüklerin anlamı verilerek metinden bir cümle ile örneklendirilmiştir. Örnek cümleler sözcüğün geçtiği metin numarası ve metin adının kısaltması ile birlikte verilmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Hacı Bektāş-ı Velį, ikinci bölümde Hacı Bektāş-ı Velį'nin Eserlerinde Söz Varlığı, üçüncü bölümde İstatistik Veriler yer almaktadır. Birinci bölümde Hacı Bektāş-ı Velį ile ilgili bilgiler belirli başlıklar altında verilmiştir. İkinci bölümde taranan dört eserin söz varlığı kendi içerisinde dört başlık altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise bütün sözcüklerin kaç kere geçtiği tespit edilip tablo biçiminde analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde ettiğimiz veriler metin ile ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir. Hacı Bektāş-ı Velį 'nin söz varlığı sayısal verilere dayandırılarak tespit edilmiştir. Böylece onun eserlerinde geçen sözcüklerin analitik bakımdan incelenmesi o dönemin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Tez çalışmamız Giriş kısmıyla başlayıp Hacı Bektāş-ı Velį, Hacı Bektāş-ı Velį'nin Eserlerinde Söz Varlığı ve İstatistik Veriler bölümleriyle devam etmekte, Sonuç ve Kaynakça bölümleriyle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hacı Bektāş-ı Velį The scholar who was educated in the 13th century and who made great contributions to the Turkish language and Turkish culture, is a mystic scholar. The vocabulary that make up his works reflects the characteristics of the period when the Turkish language led to Western Turkic. Therefore the study in which we prepare the words in detail in terms of meaning will contribute to the elimination of the lack of research in the field of vocabulary available on this period. In our thesis the words in Velāyet-nāme, Makālāt, Besmele Tefsiri published by Hamiye Duran and Fatiha Tesfiri published by Hüseyin Özcan are categorized according to their titles and examined in terms of meaning. The meaning of the examined words is given and exemplified with a sentence from the text. Example sentences are given with the text number and abbreviation of the text name. Our study consist of three parts. In the first part Hacı Bektāş-ı Velį, in the second part Hacı Bektāş-ı Velį's vocabulary is in the works, in the third part Statistical Datas. In the first chapter ınformation about Hacı Bektāş-ı Velį is given under certain headings. In the second part the vocabulary of the four works scanned is examined under four titles. In the third part the number of times all words have been identified and analyzed in tabular form. In the conclusion part the data obtained were evaluated by associating with the text. The vocabulary of Hacı Bektāş-ı Velį was determined based on numerical data. Thus the analytical examination of the words in her works will contribute to the understanding of that period. Our thesis work starts with the ıntroduction and continues with the Hacı Bektāş-ı Velį's vocabulary and Statistical Data sections. It ends with bibliography sections.