Obez hastalarda probiyotikli besinler tüketiminin konstipasyon görülme sıklığı ile ilişkilendirilmesi
The relationship with probiotic food consumption and the i̇ncidence of constipation in obese patients
  1. Tez No: 593632
  2. Yazar: MELEK DURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA ZEYNEP AYDENK KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Konstipasyon sıklığı, probiyotik tüketimi, obezite, antropometrik ölçümler, frequency of consumption, probiotic consumption, obesity, anthropometric measurements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Obez Hastalarda Probiyotikli Besinler Tüketiminin Konstipasyon Görülme Sıklığı ile İlişkilendirilmesi Bu araştırma; obez hastalarda probiyotikli besin tüketim düzeylerinin konstipasyon görülme sıklığına etkisini belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırma İstanbul İli Beylikdüzü İlçesi Medicell Tıp Merkezine başvuran kişiler arasında Kasım 2018- Nisan 2019 tarihleri arasında 98'i kadın 71'i erkek toplam 169 kişiye anket formu uygulanarak yapılmıştır. Çalışmada obez olan ve gastrointestinal sistemde sorunu olmayan, herhangi bir diyet programı kullanmayan kişilerde anket soruşturma yöntemi ile probiyotik besinlerin konstipasyon sıklığı ile ilişkisi araştırılmıştır. Bireylere, uygulanan ankette ilk bölümde genel bilgiler, ikinci bölümde sağlık durumu ve konstipasyon sıklığı ve üçüncü bölümde antropometrik ölçüm ( boy, ağırlık, bel, kalça ölçümleri ) değerleri kaydedilmiştir. Dördüncü bölümde beslenme alışkanlıkları, beşinci bölümde fiziksel aktivite durumlarına dair bilgiler, altıncı bölümde ise probiyotikli besin tüketme durumları, besin tüketim sıklığı değerlendirme formu doldurularak 3 günlük besin tüketim formu bilgileri alınmıştır. Çalışmaya alınan bireylerin yaş ortalaması 36.93±12.91 yıl, BKİ ortalaması 30.94±3.74 kg/m2 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan bireylerin günlük lif tüketim miktarı ortalama 44.89±16.44g'dır. Hastaların günlük su tüketim miktarları (% 37,9 ) 1501- 2000 mL'dir. Hastaların %8.3'ü probiyotik takviyesi almışlardır. Probiyotik besin tüketim düzeyleri incelendiğinde ,%62.7'si probiyotik besin tüketmekte olup %47.2'si bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlaması nedeniyle kullanmaktadır. %37.3'ü ise probiyotikli besin kullanmayıp, kullanmama nedeni olarak %52.4'ü probiyotik besini bilmediklerinden dolayı tüketmediklerini belirtmişlerdir. Hastaların %13'ünde haftada 5 kez konstipasyon görülmekte iken, %37,9' unda ise haftada 3-4 kez konstipasyon olduğu saptanmıştır. Probiyotik besin tüketiminin konstipasyon sıklığı ile ilişkisi değerlendirildiğinde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The Relationship With Probiotic Food Consumption and The İncidence of Constipation in Obese Patients This research is purposed to determine the effect of probiotics to frequency of constipation. We choosed the patients who applied to Beylikdüzü Medicell Medical Center at November 2018- April 2019.We applicated the survey to total 169 patients. 98 of these patients are female,71 patients are male. This research includes obese patients who don't have gastrointestinal system problems and don't have any diet program.We studied the relationship between the freqency of constipation and consumption of probiotics .This survey includes 6 parts.The first part is about demographic characters of patients, second part is about the health situation of patients and the frequency of constipation. At the third part we recorded the antropometric measurements(height, weight, waist circumference, hip circumference ). In this study it was evaluated the eating habits of patients at the fourth part and at the fifth part we got the information about their physical activity. At the sixth part we recorded the situation and frequency of food consumption by getting them 3 days consumpted food list. The avarage age of individuals participating in this study is 36.93±12.91 years, body mass index (BMI)is 30.94±3.74 kg/m2. The avarage of daily fiber consumption quantity is 44.89±16.44 gr.The avarage of daily water consumption is (%37.9) 1501-2000 ml. % 8.3 of these patients took probiotic supplements. When we avaluate the consumption of probiotics , we found %62.7 of these patients consume probiotics and %47.2 of these patients take them to strength their immune system.%52.4 of patients who do'nt take probiotics reported that they don't know anything about probiotics.İn this study we found % 13 of obese patients defecate 5 times,% 37.9 of them defecate 3-4 times a week. İn this study we observe there is no significant difference between frequency of constipation and consuming probiotics by statistically (p>0.05).