Ev sahibi ülkenin kurumsal yönetim mekanizmasının yabancı işletmenin ortaklık payı üzerindeki etkisi: Anglo-sakson ve kıta avrupası modelinden gelen yabancı ortaklar
The impact of host country's corporate governance mechanisms on foreign company's partnership share: Foreign partners from anglo-saxon and Europe continental model
- Tez No: 620783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER TAN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim kurulu mekanizmaları, vekalet kuramı, lokal adaptasyon kuramı, kurumsal mantıklar kuramı, yabancı doğrudan yatırım, Corporate governance mechanisms, agency theory, local adaptation theory, institutional logics theory, foreign direct investment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı, ev sahibi ülkenin kurumsal yönetim mekanizmasının yabancı ortağın yerel ortak seçimi üzerindeki etkisini vekalet, kurumsal mantıklar ve lokal adaptasyon kuramları bakış açısı ile incelemektir. Bununla birlikte Anglo-Sakson ve Kıta Avrupası kurumsal yönetim modelinin, bu ilişkide etkileşim etkisi yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Bu amaçtan hareket ile İSO 500 içerisinde bulunan ve Borsa İstanbul'da işlem gören, aile sahipliği ile yabancı ortak tarafından yapılan ortak girişimler üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmada yönetim kurulu büyüklüğü ile Türk ortağın payı (Türk ortağın payının yabancı ortağın payına oranı) arasında negatif, yönetim kurulunda bulunan aileden üye sayısı arasında anlamlı pozitif doğrudan ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca yabancı ortağın kurumsal yönetim modelinin yönetim kurulu büyüklüğü, yabancı yönetici sayısı, bağımsız yönetici sayısı, aileden üye sayısı ile Türk ortağın payı (Türk ortağın payının yabancı ortağın payına oranı) arasındaki ilişkide etkileşim etkisi yapmış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın en önemli katkısı uluslararası işletmecilik literatürüne ev sahibi ve ana ülkenin yarattığı baskıların farklı ulusal kurumsal yönetim mekanizmalarıyla açıklamaya çalışmasıdır. Ayrıca son zamanlarda gittikçe önemli bir şekilde literatürde yer almaya başlayan gelişmekte olan ekonomilerdeki aile sahipliğindeki işletme guruplarını, kurumsal yönetim mekanizması ve uluslararası işletmecilik bakış açısı ile değerlendirmesidir. Teorik katkısı ise gelişmekte olan ekonomiler bağlamında vekalet, kurumsal mantıklar ve lokal adaptasyon yaklaşımlarının açıklayıcı gücünü bir arada değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study was to analyze effect of host country's corporate governance mechanism on foreign partner's local partner choice through agency, institutional logic and local adaptation theories. Thus, whether the Anglo-Saxon and Continental European corporate governance model created effect of interaction in this correlation was revealed. Accordingly, joint ventures by families and foreign partner within ISO 500 and traded in Istanbul Stock Exchange were studied. It was found out that size of the board and share of the Turkish partner (Turkish partner-foreign partner ratios) had negative, number of family members in the board have positive correlation. Furthermore, the study revealed that foreign partner's corporate governance model created effect of interaction on the relation among board size, number of foreign managers, independent managers, members from the family and share of the Turkish partner (Turkish partner-foreign partner ratios). What makes this study important is, it tried to explain pressure created by host and home country through different national corporate governance mechanisms. Another point is, it analyzed family corporations in developing countries, a matter with growing importance in literature, through international business paradigm and corporate governance mechanism. As for the theoretical contribution of this study, it used descriptions and explanations of agency, institutional logic and local adaptation paradigms in context of developing countries.