Vizyoner liderlik davranışlarının işletme performansına etkileri: Bir uygulama
The effects of visionary leadership behaviors on business performance: An application
  1. Tez No: 622691
  2. Yazar: ESMA ZEYREK ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL ERKİŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Vizyoner Liderlik, İşletme Performansı, Empati, Verimlilik, Leadership, Visionary Leadership, Business Performance, Empathy, Productivity Page
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Liderler, işletme çalışanlarını belirlenen hedefe ulaştırabilmek için motive eden ve bireyleri kendi amacı doğrultusunda etkileyebilen kişiler olarak tanımlanmaktadır. Liderlik ise tespit edilen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için çalışanların faaliyetlerini yönlendirme ve onları etkileme süreci olarak görülmektedir. Gerek işletme düzeyinde olsun gerekse de toplum düzeyinde, insanın olduğu her yerde liderlik bir vakıa olarak yönetim biliminin temelini teşkil eden bir konu ola geldiği görülmektedir. Vizyoner liderlik, güçlü iletişim becerisi ile beraber insan kaynağını geliştirme, yenilikçi yöntem ve fikirlerle insanları belirli bir hedef doğrultusunda yönlendirme ve harekete geçirebilme yeteneğinin ifadesidir. Bu bağlamda güvenilir ve geçekçi vizyon oluşturma ve insanlar üzerinde toplu harekete sevk edecek etki yaratma, bu kavramın temel unsurları olduğu görülmektedir. Diğer yandan vizyoner liderlik, işletme ve organizasyona bakan yönünün dışında, insanların yaşam mücadelelerini sürdürülebilir kılmak noktasında sorumluluk hissetme ve alma nosyonunu da kapsamaktadır. Performans, verilen işlerin, belirlenen hedef doğrultusunda ve süresi içerisinde yapılırken, çalışanların ürettiği nicel ve nitel sonuçların bir değerlendirmesidir. Eylemsel düzeydeki performans ölçümü, çıktılar ile performans göstergelerinin karşılaştırılarak yapılmaktadır. Bu bağlamda çalışan bireyin ve grubun, işletmenin ortak hedefine ulaşma yolunda üzerine düşenleri gerçekleştirmedeki başarısının bir göstergesidir. Performans, işletmelerde hedef ve amaçların yerine getirilme dereceleri olarak da algılanmaktadır. Buna göre işletmelerin performans düzeyi, çok farklı değişkenler içermekle birlikte, hepsinin ortak noktası bütünlüktür. Bu nedenle bir işletmenin dönemsel performans düzeyi ölçülmek istenildiğinde, etki edebilen tüm değişkenlerin eş zamanlı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığından vizyoner liderlik, işletmenin hedefine ulaşma noktasında, planlama, organize etme, örgütleme ve delege etme gibi klasik yönetim fonksiyonlarının ötesinde, sonuca etki edecek her bir birimden ya da bireyden en yüksek verim sağlayacak ve eşgüdümü tesis edecek becerileri ihata ettiğinden, işletmelerin performansında önemli bir yere sahiptir. Bu durum vizyoner liderliği, işletme performansını etkileyen en temel unsur haline getirmektedir. Bu çalışmanın temel motivasyonu vizyoner liderliğin işletme performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Buna göre birinci bölümde vizyoner liderlik ve işletme performansı ile ilgili temel kavramlar açıklanmış, ikinci bölümde liderlik türleri ve vizyoner liderliğe ilişkinin teorik çerçeve verilmiş, üçüncü bölümde işletme performansı geniş olarak incelenmiştir. Dördüncü bölüm vizyoner liderlik ile işletme performansı arasındaki ilişkin apmrik çalışmaya ayrılmıştır. Analiz sonuçlarında vizyoner liderliğin alt boyutlarından iletişim, güvenilirlik, risk, saygı ve lider üye etkileşimi ile rekabet performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Üretim performansı ile vizyoner liderlik arasındaki ilişki incelendiğinde; işletmelerin üretime yönelik stratejilerinin, rekabeti destekleyebilecek üretim yeteneklerinin de birleştirilmesi ile üretim performansı olumlu etkilenmektedir. Bu bağlamda vizyoner liderlik ile işletme performansı arasında güçlü bir nedensellik olup, dinamik rekabet ortamında, rekabet üstünlüğü elde etmek isteyen işletmelerin vizyonlarını ortaya koyacak ve gerçekleştirecek vizyoner liderlik vasıflarına sahip liderlere ihtiyacı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Leaders are defined as the ones who motivate the employees of the company to reach the specified target and can influence the individuals for their own purposes. Leadership is seen as the process of directing and influencing the activities of the employees in order to achieve the determined targets. It is seen that leadership is an issue that forms the basis of management science wherever there is a human being, both at the enterprise level and at the society level. Visionary leadership is the expression of the ability to develop human resources with strong communication skills, the ability to guide and mobilize people towards a specific goal with innovative methods and ideas. In this context, creating reliable and realistic vision and creating an effect that will drive collective action on people are seen as the basic elements of this concept. On the other hand, visionary leadership includes the notion of feeling and taking responsibility in order to make people's life struggles sustainable in addition to looking at the business and organization. Performance is an evaluation of the quantitative and qualitative results produced by the employees while performing the given works in line with the specified target and within the period. Performance measurement at the operational level is made by comparing the outputs and performance indicators. In this context, it is an indicator of the success of the individual and the group in achieving their goals towards achieving the common goal of the enterprise. Performance is also perceived as the degree to which targets and objectives are fulfilled in enterprises. Accordingly, the level of performance of enterprises, although it contains many different variables, the common point of all is integrity. Therefore, when it is desired to measure the periodic performance level of an enterprise, all the variables that can affect should be examined simultaneously. From this point of view, visionary leadership is important in the performance of enterprises in achieving the goal of the enterprise, since it provides the skills that will provide the highest efficiency and establishment of coordination from each unit or individual that will affect the result, beyond the classical management functions such as planning, organizing, organizing and delegating. has a place. This makes visionary leadership the most important factor affecting business performance. The main motivation of this study is to examine the effects of visionary leadership on business performance. Accordingly, in the first chapter, the basic concepts related to visionary leadership and business performance are explained, in the second chapter theoretical framework of the types of leadership and visionary leadership is given, and in the third chapter, the business performance is examined extensively. The fourth chapter is devoted to the apmric study of the relationship between visionary leadership and business performance. According to the results of the analysis, there is a significant relationship between communication performance, reliability, risk, respect and interaction between leader member interaction and competition performance. When the relationship between production performance and visionary leadership is examined; production performance is positively affected by combining production strategies of enterprises and production capabilities that can support competition. In this context, it is a strong causality between visionary leadership and business performance, and in a dynamic competitive environment, it can be said that the companies that want to gain competitive advantage need leaders who have visionary leadership qualities to put forward and realize their visions.