Yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının sosyal güvenliği
Social security of Turkish citizens abroad
- Tez No: 625161
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik hakkı, yurtdışında bulunan Türk vatandaşı, ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri, yurtdışında çalışma ve yaşama
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Kişilerin hareket özgürlüğü, vatandaşı oldukları ülkeden farklı ülkelerde herhangi bir sebeple bulunanlara özgü ulusal ve uluslararası düzenlemelerin yapılmasına neden olmaktadır. Vatandaşı olunan ülkeden farklı bir ülkede, herhangi bir sebeple, uzun veya kısa süreli olarak bulunan kişilerin ve aile üyelerinin, bulundukları ülkede ve vatandaşı oldukları ülkede haklarının korunması noktasında uluslararası düzenlemeler yol gösterici olmaktadır. Uluslararası düzenlemeler arasında yer alan ikili veya çok taraflı sözleşmelerle kişiler hem kendi ülkelerine döndüklerinde hem de bulundukları ülkelerde sahip oldukları hak ve yükümlülükleri belli koşullarla korunmakta ve sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Herhangi bir sebeple, kısa veya uzun süreli olarak yurtdışında bulunanların özellikle sosyal güvenlik haklarının sağlaması genellikle ikamet edilen ve çalışılan ülkenin sorumluluğunda olmakla birlikte, bazı hallerde hem bulunulan ülkenin hem de vatandaşı olunan ülkenin sorumluluğunda olabilmektedir. Sosyal güvenlik haklarının elde edilmesi noktasında vatandaşlık kavramı ön plana çıkmaktadır. Türk vatandaşları uzun yıllar boyunca çeşitli sebeplerle kısa veya uzun süreli olarak yurtdışında bulunmuşlardır. Yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının sosyal güvenlik hakları taraf olunan uluslararası belgelerin yanında özellikle de ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri ile düzenlenmektedir. Ayrıca, yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının sosyal güvenliklerinin sağlanmasına yönelik ulusal mevzuat içinde çok sayıda düzenlemeye yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Individuals freedom of movements' leads to national and international regulations specifics to those who have been in a country other than the country of origin for any reason. International regulations on the protection of the rights of persons and their family members in a country other than their country of origin, where they can be long or short term, and also in their country of origin. Bilateral or multilateral agreements protect and regulate the rights and obligations of individuals under certain conditions when they return to their countries. The provision of social security rights, especially for those who are abroad for long or short term, it might be the responsibility of both the country of residence and the country of origin. The concept of citizenship comes to the forefront in terms of obtaining social security rights. Some of Turkish citizens, have been abroad for short or long term for many reasons. The social security rights of Turkish citizens abroad are regulated through bilateral social security agreements between countries. Also, a numerous regulations are included in the national legislation in order to be sure Turkish citizens social security right are recognized abroad.