Akademisyenlerde yetenek yönetimi iş motivasyonu ve iş performansı ilişkisinin incelenmesi
Investigation of talent management job motivation and job performance relationship in academicans
- Tez No: 625583
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma yükseköğretim kurumlarının spor bilimleri alanında görev yapmakta olan öğretim elemanlarının yetenek yönetimi, iş motivasyonu ve iş performansı ilişkilerinin incelenmesi üzerine gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, araştırmaya katılan öğretim elemanlarının demografik değişkenler ışığında istatiksel analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, yükseköğretim kurumlarının spor bilimleri alanında 2019/2020 eğitim öğretim yılında görev yapmakta olan 65 kadın, 159 erkek olmak üzere toplam 224 öğretim elemanı gönüllü olarak katılmıştır. Tarama modelinde gerçekleştirilen çalışmanın amacına uygun olarak Yetenek Yönetimi Ölçeği, İş Motivasyonu Ölçeği ve İş Performansı ölçeği kullanılmıştır. Anket sonuçları SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak frekans, yüzde dağılımları, t-testi, Anova, çoklu karşılaştırma testi (post hoc) ve Korelasyon (Pearson) testi kullanılmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular sonucunda öğretim elemanlarının uyarıma özgü içsel motivasyon algıları ile iş performansı algılarında ve bilgi ve gelişime özgü içsel motivasyon algıları ile iş performansı algıları arasında orta düzey pozitif anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan öğretim elemanlarının yönetimle bağlantı algıları ile iş performansı algıları arasında ve yetenek stratejileri algıları ile iş performansı algıları arasında ve yetenek yönetimi algıları ile iş performansı algıları arasında düşük düzey pozitif anlamlı bir ilişki olduğu sonucu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out on the analysis of talent management, job motivation and job performance relationships of faculty members working in the field of sports sciences of higher education institutions. In this context, statistical analysis of the academic staff participating in the research was carried out in the light of demographic variables. In the research, a total of 224 instructors, 65 women and 159 men, who were working in the field of sports sciences of the higher education institutions in the 2019/2020 academic year, voluntarily participated. In line with the purpose of the study carried out in the screening model, Talent Management Scale, Job Motivation Scale, and Job Performance Scale were used. The survey results were analyzed using SPSS 25.0 package program. In the analysis of the data obtained, frequency, percentage distributions, t-test, Anova, multiple comparison test (post hoc) and Correlation (Pearson) test were used as statistical methods. As a result of the findings obtained in this study, it was determined that there was a moderate positive relationship between instructors' perceptions of motivationintrinsic motivation and their perceptions of work performance and perceptions of knowledge and development-specific intrinsic motivation and perceptions of work performance. In addition, the research has concluded that there is a low-level positive significant relationship between the perceptions of the teaching staff involved in connection with management and their perceptions of work performance, perceptions of talent strategies and perceptions of work performance, and perceptions of talent management and perceptions of work performance.
Benzer Tezler
- Denizcilik işletmelerinde insan kaynakları yönetim uygulamalarının işletme performansına etkileri
The effects of human resources management practices on maritime businesses
ENGİN AYDOĞAN
Doktora
Türkçe
2020
Deniz Bilimleriİstanbul Teknik ÜniversitesiDeniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖZCAN ARSLAN
- Öğretmenlerin çalışma hayatı kalitesi: Sakarya ilinde devlet okullarına yönelik bir alan araştırması
Quality of public school teachers' working life: Case of Sakarya
HANZADE TUFAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriSakarya ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EKREM ERDOĞAN
- Yetenek yönetiminin işten ayrılma niyeti ve örgütsel çekicilik üzerine etkisinde iş tatmininin aracılık rolü: Akademisyenler üzerine bir araştırma
The intermediary role of job satisfaction on the effect of talent management on turnover i̇ntention and organizational attraction: A study on academics
OLCAY ER
Doktora
Türkçe
2016
İşletmeSüleyman Demirel Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDULLAH EROĞLU
- Yükseköğretim kurumlarının büyük veriye hazırlığı
Readiness of higher education institutions for big data
HÜSEYİN ŞATIRER
Doktora
Türkçe
2024
Bilgi ve Belge YönetimiSüleyman Demirel Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET SAİT ÖZKUL
- Eğitim kurumlarına yönetici seçme, yetiştirme ve atamaya ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi (Ankara ili örneği)
Evaluation of the views of the administration and teachers on the selection, training appointment of education administrators (province Ankara sample)
EROL GÜNAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
Eğitim ve ÖğretimAnkara ÜniversitesiEğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NECLA TURAL